ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

BlackRock: Η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει, αλλά παραμένει ο κίνδυνος

20:39 - 15 Σεπ 2010 | Ειδήσεις
Σε γερές βάσεις φαίνεται να πατά η οικονομική ανάπτυξη, και παρά το ενδεχόμενο μιας σχετικής υποχώρησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, και σίγουρα κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011, θα έχει ήδη βρεθεί σε ένα πολύ καλό σημείο. Αυτό τονίζει σε μελέτη της η BlackRock.
«Θα χαρακτηρίζαμε το κλίμα στα χρηματιστήρια ‘έντονα επιθετικό’, το οποίο θα δικαιολογούσε μια σημαντική βραχυπρόθεσμη διόρθωση στις τιμές των μετοχών, χωρίς να αναιρούνται οι μακροπρόθεσμες ανοδικές τάσεις». Καθώς τα ομόλογα κυριαρχούν στην αμερικανική και την παγκόσμια αγορά, οι επενδυτές παραμένουν στο σύνολο τους ιδιαίτερα συντηρητικοί στις εκτιμήσεις τους αναφορικά με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, και κατ’ επέκταση και στις τοποθετήσεις τους.

Για την BlackRock, διαπιστώνεται ότι εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικός κίνδυνος από ενδεχόμενα αρνητικά γεγονότα (event risk), με πιο προφανή τον κίνδυνο που πηγάζει από το δημόσιο χρέος, όπως φαίνεται από το πρόσφατο παράδειγμα της Ελλάδας και ορισμένων άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Σε πιο γενικές γραμμές, υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε κάποια στιγμή στις ανεπτυγμένες αγορές να γίνονται μαζικές πωλήσεις, εάν οι αγορές επικεντρωθούν στην αντιστάθμιση του δημοσιονομικού κινδύνου, ή μάλλον στην έλλειψή της.

«Χωρίς αμφιβολία, η κρίση του Ελληνικού δημόσιου χρέους έφτασε να κυριαρχεί στο διάλογο για την Ευρωπαϊκή οικονομία. Παρόλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από τους δείκτες οικονομικής δραστηριότητας και εμπιστοσύνης στην ευρωπαϊκή οικονομία εμφανίζονται βελτιωμένοι σε σχέση με τις αρχές του 2010. Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το ότι η πτώση του ευρώ ενίσχυσε την ανταγωνιστικότητα της γερμανικής οικονομίας, η οποία έχει δει το μοναδιαίο κόστος εργασίας να παραμένει σχεδόν αμετάβλητο από την εποχή της εισαγωγής του κοινού νομίσματος.

Η έρευνα επιχειρηματικής εμπιστοσύνης του Ifo και οι παραγγελίες των γερμανικών προϊόντων επιβεβαιώνουν την ισχυρή θέση της Γερμανίας, αλλά παράλληλα και τα αντίστοιχα στοιχεία άλλων χωρών, όπως της Ιταλίας και της Γαλλίας, δείχνουν πως και αυτές ωφελήθηκαν από την παγκόσμια ανάκαμψη. Παρόλα αυτά, για το υπόλοιπο του 2010, φαίνεται πιθανό η Ευρώπη να έχει υψηλότερο πληθωρισμό και μικρότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα εταιρικά κέρδη και την απόδοση των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών» αναφέρεται στην έρευνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.