ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Enel: Πώληση του 80% της Endesa Gas σε επενδυτικά ταμεία της Goldman Sachs

21:40 - 27 Σεπ 2010 | Ειδήσεις
Συμφωνία για την πώληση του 80% της θυγατρικής Endesa Gas SA (“Endesa Gas”) –στην οποία ανήκουν τα περισσότερα εμπλεκόμενα ενεργητικά- σε δύο επενδυτικά ταμεία υποδομών, τα οποία ελέγχονται από την Goldman Sachs, ανακοίνωσε η ισπανική θυγατρική εταιρεία της Enel, Endesa SA. Η συμφωνία η οποία θα ολοκληρωθεί μετά τη λήψη των απαραίτητων διοικητικών εγκρίσεων, θα μειώσει κατά €800εκ το χρηματοοικονομικό χρέος της Endesa, και θα ενισχύσει με €450εκ το ενοποιημένο κέρδος προ φόρων.
Η συναλλαγή αποτελεί μέρος της προσπάθειας μόχλευσης των επιχειρησιακών δράσεων της Endesa στον κλάδο της μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου της Ισπανίας. Η Endesa έχει τη δυνατότητα να εξαγοράσει εκ νέου τις μετοχές της στην Endesa Gas εξασκώντας το δικαίωμα προαίρεσης μεταξύ του πέμπτου και έβδομου έτους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Η πώληση περιλαμβάνει, επίσης, μετοχικό ποσοστό 35% το οποίο προς το παρόν ελέγχεται από την Gas Natural της Gas Aragon, εταιρεία της οποίας το 60,7% ελέγχεται ήδη από την Endesa Gas.

Η Endesa θα διατηρήσει την παρουσία της στον κλάδο μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου στην Ισπανία, μέσω του ποσοστού 20% που διατηρεί στην Endesa Gas, στην οποία θα συνεχίσει να παρέχει συγκεκριμένες υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Τα ενεργητικά που κατέχει η Endesa Gas αποτελούνται από 3.800 χλμ δικτύων διανομής, 600 χλμ δικτύων μεταφοράς και 335.000 σημεία παράδοσης με ετήσια κατανάλωση που φτάνει τις 7.500 GWh.

Βάσει της διαδικασίας πώλησης, τα κεφάλαια μεταφοράς και διανομής της Endesa στην Ισπανία, αποτιμώνται στα €1.000 εκ., ενώ μετά την πώληση το ενοποιημένο χρηματοοικονομικό χρέος της Endesa θα μειωθεί κατά €800εκ (υπόκειται σε πιθανές αναπροσαρμογές οι οποίες συνηθίζονται σε τέτοιου είδους συναλλαγές), €235εκ εκ των οποίων θα προέλθουν από την από-ενοποίηση του τρέχοντος καθαρού χρέους της Endesa Gas.

Η συναλλαγή θα ενισχύσει, επίσης, κατά €450εκ τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων της Endesa. Η Endesa αναμένει την ολοκλήρωση της συναλλαγής μέχρι τα τέλη του 2010, αφού ληφθούν οι απαραίτητες διοικητικές εγκρίσεις.

Η διαδικασία αποτελεί μέρος του προγράμματος μόχλευσης του χαρτοφυλακίου του Ομίλου Enel από μετοχικές επενδύσεις, όπως ανακοινώθηκε στις αγορές κατά την παρουσίαση του Επιχειρηματικού Πλάνου 2010-2014 κι επιτρέπει στην Enel να μειώσει το ενοποιημένο χρηματοοικονομικό χρέος της κατά €800εκ συνυπολογίζοντας την από-ενοποίηση του χρέους της Endesa Gas.

Ο Fulvio Conti, Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της Enel, σχολίασε: «Η σημερινή συναλλαγή αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την εφαρμογή του πλάνου μας με στόχο τη βελτιστοποίηση του χαρτοφυλακίου του Ομίλου, αλλά και την ενδυνάμωση της κεφαλαιακής του δομής. Σε συνδυασμό με μεταβιβάσεις που βρίσκονται ήδη εν εξελίξει, αλλά και συνεχείς πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της επιχειρησιακής ταμειακής ροής, η εν λόγω διαδικασία επιβεβαιώνει το στόχο μας για τη μείωση του χρηματοοικονομικού χρέους του Ομίλου πάντα σύμφωνα με το πλάνο που ανακοινώσαμε στις αγορές».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.