ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκίνησε η πίεση στην Κίνα για το γουάν και από την Ευρώπη

21:41 - 04 Οκτ 2010 | Ειδήσεις
"Εντελώς υποτιμημένο" κρίνεται, από την ευρωζώνη, το γουάν "κάτι όμως που δεν είναι μία σωστή κατάσταση", όπως τόνισε σήμερα ο εκπρόσωπος του κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προεδρεύοντος του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κ. Γκι Σουλέρ.
"Έχουμε μία πολύ χειρότερη κατάσταση με την ισοτιμία του ευρώ με το γουάν, σε σύγκριση με αυτήν που έχουμε ως προς το ευρώ και το δολάριο ΗΠΑ", υπογράμμισε ο κ. Σουλέρ. "Αυτή δεν είναι μία σωστή κατάσταση, συνεισφέρει σε ανισορροπίες, παγκοσμίως. Ας αναλάβει η Κίνα, ως δύναμη παγκοσμίου διαμετρήματος, τις ευθύνες της", πρόσθεσε.

Ο προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών κ. Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρεν, συναντώνται το πρωί αύριο Τρίτη στις Βρυξέλλες με τον πρωθυπουργό της Κίνας Γουέν Τζιανμπάο, για να συζητηθεί σε βάθος το θέμα του υποτιμημένου γουάν. Η κινεζική πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη να κάνει, άμεσα, μεγάλη ανατίμησή του.

Το ίδιο ζήτημα είναι, σημειωτέον, στο επίκεντρο ενός "δείπνου-εργασίας", που παρατίθεται αργά σήμερα από την ΕΕ στον Διοικητή της Τράπεζας της Κίνας και στον υπουργό Οικονομικών της Κίνας.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.