ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Μπορεί να προκληθεί αναταραχή αν ανατιμηθεί αισθητά το γουάν

19:42 - 06 Οκτ 2010 | Ειδήσεις
Δεν θα πρέπει να ασκεί πίεση για να ανατιμηθεί αισθητά το γουάν άμεσα, "επειδή, εάν γίνει έτσι, θα επακολουθούσε μεγάλη αναταραχή" στην Κίνα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο στις Βρυξέλλες. ο Μιλώντας σε επιχειρηματικό σινοευρωπαϊκό συνέδριο, ο Κινέζος πρωθυπουργός επέμεινε στην "κοινωνική και οικονομική αναταραχή" στην πατρίδα του, εάν το γουάν ανατιμείτο άμεσα και αισθητά, κάτι που όπως πρόσθεσε αμέσως "θα προκαλούσε παγκόσμια αστάθεια...και καταστροφή".
Πάντως, ο κ. Τζιαμπάο αποκάλυψε ταυτοχρόνως ότι "θα μεταρρυθμιστεί" το κινεζικό σύστημα των διοικητικώς καθορισμένων ισοτιμιών και μέσω της μεταρρύθμισης αυτής "το γουάν θα ανατιμηθεί".

"Μην μάς πιέζετε για την ανατίμηση του γουάν", τόνισε ο πρωθυπουργός της Κίνας--απομακρυνόμενος από το κείμενο της ομιλίας του, που είχε διανεμηθεί. "Θα κάνουμε εμείς μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε αμέσως.

Για την ενδεχόμενη κοινωνικο-οικονομική αναταραχή στην Κίνα, ο κ. Τζιαμπάο εξήγησε ότι στην εξέλιξή της "εσωτερικοί μετανάστες θα αναγκάζονταν να γυρίσουν στις κωμοπόλεις τους, και πάρα πολλές εξαγωγικές εταιρείες θα έκλειναν οριστικά".

Μετά την 19η Ιουνίου, το γουάν ανατιμήθηκε +2,4% ως προς το αμερικανικό δολάριο. Το γουάν, ταυτόχρονα, υποτιμήθηκε -9,3% έναντι του ευρώ...

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ, πολύ λίγο πριν από την επικείμενη ετήσια συνδιάσκεψη με την Παγκόσμια Τράπεζα, στην Ουάσινγκτον, κι ενώ πολλά διεθνή μμε κάνουν λόγο για "τον πόλεμο των νομισμάτων", προέτρεψε και αυτό με τη σειρά του, σήμερα, το Πεκίνο "να ανατιμήσει το γουάν επειγόντως"(...) "στηριζόμενο, εφεξής, στην εσωτερική ζήτηση, όχι μόνον στις εξαγωγές του, αλλά και παραδειγματίζοντας συγχρόνως κι άλλα ασιατικά κράτη, που ακολουθούν την ίδια με την Κίνα νομισματική πολιτική".

Προέβλεψε το ΔΝΤ ανάπτυξη +10,5% φέτος για όλη τη χρονιά για την Κίνα, ενώ για το 2011 ανάπτυξη +9,6%, κυρίως "λόγω των μέτρων που θα ληφθούν για την αγορά ακινήτων".

Ήδη, στις ΗΠΑ προωθείται στον Λευκό Οίκο για υπογραφή το νομοσχέδιο που προβλέπει "αυτόματες' δασμολογικές κυρώσεις στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα", ενώ στην ΕΕ πληθαίνουν πολύ οι "φωνές" περί άμεσης και ουσιώδους ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.