ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Στο 1 τρισ. ευρώ το κόστος της ενεργειακής αναβάθμισης

21:14 - 07 Οκτ 2010 | Ειδήσεις
Το ποσό του 1 τρισ. ευρώ χρειάζεται να δαπανήσει, την επόμενη δεκαετία, η Ευρωπαϊκή Ένωση στην αναβάθμιση του ενεργειακού συστήματός της, για να μειώσει τη ρύπανση και να διασφαλίσει την προσφορά, σύμφωνα με τις προτάσεις που αναμένεται να κάνει στις 27 Νοεμβρίου ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.
Σε αρχικό σχέδιο της στρατηγικής «Ενέργεια 2020» της ΕΕ, το οποίο περιήλθε σε γνώση του βρετανικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερ, ο κ. Έτινγκερ επισημαίνει ότι «η ενεργειακή πρόκληση είναι μια από τις μεγαλύτερες δοκιμασίες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Θα απαιτηθούν χρόνια και δεκαετίες για να θέσουμε το ενεργειακό σύστημά μας σε πιο βιώσιμη και ασφαλή τροχιά».

Η ευρωπαϊκή στρατηγική παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους η Ευρώπη μπορεί να επιτύχει το δίδυμο στόχο της μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου και της αποφυγής ενεργειακών κρίσεων, όπως η διακοπή της τροφοδοσίας με ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω Ουκρανίας, τον Ιανουάριο του 2009. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η μαζική ανακαίνιση κτηρίων και δικτύων μεταφοράς ενέργειας και μια σθεναρή στάση στη διαπραγμάτευση εισαγωγών ενέργειας.

«Εκτιμάται ότι οι επενδύσεις που απαιτούνται μέχρι το 2020 ανέρχονται σε 1 τρισ. ευρώ για την επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών στόχων. Οι τιμές ενέργειας θα επηρεαστούν από τις αυξανόμενες επενδυτικές ανάγκες», αναφέρεται στο αρχικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που επικαλείται το σχέδιο του Ευρωπαίου επιτρόπου «Προτεραιότητες Ενεργειακών υποδομών», η παραγωγή ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί, το 2030, κατά 23% και να ανέλθει στις 4.073 τεραβατώρες. Εκτιμάται, παράλληλα, ότι «50.000 χιλιόμετρα γραμμών μεταφοράς ενέργειας θα πρέπει να κατασκευαστούν ή να αναβαθμιστούν μέχρι το 2020».

Οι λογαριασμοί του ρεύματος θα δεχθούν πιέσεις προς τα άνω και από τις τεράστιες επενδύσεις σε πράσινες πηγές ενέργειας, όπως ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Θάλασσα ή ηλιακούς συλλέκτες στη Μεσόγειο. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η αύξηση των λογαριασμών ενδέχεται να περιοριστεί λόγω της έμφασης που δίνεται στην ενεργειακή αποδοτικότητα. «Η μέση εξοικονόμηση κόστους για κάθε ευρωπαϊκό νοικοκυριό ενδέχεται να αγγίξει τα 1000 ευρώ το χρόνο», επισημαίνεται στο αρχικό σχέδιο των προτάσεων του Ευρωπαίου επιτρόπου.

Σε αρχικό σχέδιο κειμένου συζήτησης με θέμα την ενεργειακή αποδοτικότητα - το οποίο επίσης περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερ - υπογραμμίζονται τα προτερήματα των μειωμένων λογαριασμών πετρελαίου και φυσικού αερίου: «εκτιμάμε ότι, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εξάγουμε ετησίως ευρωπαϊκό πλούτο ύψους 350 δισ. ευρώ, κυρίως σε χώρες πλούσιες σε αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο». Στο κείμενο συζήτησης διατυπώνεται, τέλος, η εκτίμηση ότι η ΕΕ είναι σε θέση να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά περίπου 10% μέχρι το 2020, σε ποσοστό που είναι το μισό σε σχέση με τον δηλωμένο στόχο της.

Αντιδράσεις

Ανησυχίες στους κόλπους των περιβαλλοντιστών έχουν γεννήσει πλευρές της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ενέργεια 2020».

«Αν ο Έτινγκερ στέλνει το μήνυμα ότι θα παραμερίσουμε την προστασία των πολιτών χάρη των υποδομών, αυτό που θα εισπράξει θα είναι η λαϊκή κατακραυγή», είπε ο Κλοντ Τιρμ, της Ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από την πλευρά της, η Έρικα Χόουπ της Climate Action Network Europe θεωρεί πως «είναι ανησυχητικό ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της Επιτροπής εξακολουθούν να δηλώνουν δημόσια ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η ζήτηση για ενέργεια. Συνεχίζουμε να απέχουμε πολύ από τα εν δυνάμει κέρδη που θα μπορούσαμε να είχαμε επιτύχει μέσω αποδοτικότητας και εξοικονόμησης ενέργειας».

Αντιθέτως, η Συνομοσπονδία Ευρωπαίων Κατασκευαστών Κτηρίων (EBC) επεσήμανε ότι μια συντονισμένη προσπάθεια για ενεργειακή αποδοτικότητα μπορεί να ενισχύσει μαζικά την απασχόληση στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. «Ο καλύτερος τρόπος είναι να τεθούν νομικά δεσμευτικοί στόχοι για την ανακαίνιση αλλά, στην αντίθετη περίπτωση, μπορούμε να έχουμε ενδεικτικούς στόχους», είπε ο γενικός γραμματέας της EBC Ρικάρντο Βιάτζι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.