ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Chevron: Επένδυση 7,5 δις. δολ. στον Κόλπο του Μεξικού

19:42 - 21 Οκτ 2010 | Ειδήσεις
Επένδυση ύψους 7,5 δισ. δολ. για την εκμετάλευση κοιτασμάτων υδρογοναθράκων στον Κόλπο του Μεξικού ανακοίνωσε ο αμερικανικός πετρελαϊκός όμιλος Chevron μια εβδομάδα μετά την άρση απαγορεύσεων που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πετρελαιοκηλίδας που είχε πλήξει την περιοχή.
Τα κοιτάσματα προς εκμετάλλευση, τα οποία "βαπτίστηκαν" "Τζάκ" και "Αγ.Μάλο" βρίσκονται περίπου 45 χλμ νότια της Νέας Ορλεάνης και σε βάθος 2.100 μέτρων υπό την επιφάνεια της θαλάσσης. Ο πετρελαϊκός όμιλος, που έχει ως έδρα την Καλιφόρνια, επεσήμανε ότι στοχεύει στην έναρξη παραγωγής το 2014.

"Η επιχείρηση Τζάκ και Αγ.Μάλο η οποία βασίζεται στην επιτυχία μας στον Κόλπο του Μεξικού θα βοηθήσει τη Chevron να ανταποκριθεί στις μελλοντικές ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ μέσω μιας εκμετάλλευσης σε βαθιά ύδατα, σίγουρης και αξιόπιστης", διαβεβαίωσε με ανακοίνωσή του ο Γκάρι Λουκέτ, πρόεδρος του τομέα έρευνας και παραγωγής Ν.Αμερικής της Chevron.

Βάσει των μέχρι τώρα ερευνών τα αποθέματα των δύο κοιτασμάτων αντιστοιχούν σε 500 εκ.βαρέλια πετρελαίου.

Η Chevron σχεδιάζει να εγκαταστήσει μια πλατφόρμα παραγωγής με δυναμικότητα 170.000 βαρελιών πετρελαίου και 1,2 εκατομμύριων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ημερησίως.

Ο όμιλος ανακοίνωσε ότι έχει μερίδιο 50% στον τομέα του κοιτάσματος Τζάκ, σε συνεργασία με την Statoil (25%) και τη Maersk (25%).

Στο κοίτασμα Αγ.Μάλο το μερίδιό του είναι 51%, σε συνεργασία με την Petrobras (25%), τη Statoil (21,5%), την ExxonMobil (1,25%) και την ENI (1,25%).

Η ανακοίνωση της Chevron σημειώνεται ενώ η κυβέρνηση Ομπάμα ανακάλεσε στις 12 Οκτωβρίου "μορατόριουμ" που ανέστειλε τις πετρελαϊκές γεωτρήσεις σε βαθέα ύδατα, το οποίο είχε επιβληθεί αμέσως μετά τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία της χώρας εξαιτίας έκρηξης, τον Απρίλιο, σε πλατφόρμα του βρετανικού ομίλου BP.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.