ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υψηλότερο θα είναι το έλλειμμα της Κύπρου του 2011

18:27 - 25 Οκτ 2010 | Ειδήσεις
Την εκτίμηση ότι οι δημοσιονομικές προβλέψεις, που περιέρχονται στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2011 μπορεί να αποδειχθούν υπεραισιόδοξες και πως το έλλειμμα ενδέχεται να φθάσει το 7%, αντί 5,4% που προβλέπει η κυβέρνηση, εξέφρασε ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Αθανάσιος Ορφανίδης.
Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο διοικητής υπενθύμισε τις ανησυχίες που είχα εκφράσει κατά την περσινή συζήτηση. Ο Προϋπολογισμός για το 2010 κτίστηκε πάνω στη λανθασμένη βάση ότι το έλλειμμα για το 2009 θα ήταν γύρω στο 3%, γεγονός που οδήγησε και σε υπεραισιόδοξη πρόβλεψη για το 2010.

" Το έλλειμμα ξεπέρασε τελικά τις σχετικές προβλέψεις για το 2009 κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες", σημείωσε και όπως υπογράμμισε ο διοικητής, το έλλειμμα για το 2010 μπορεί να ξεπεράσει αισθητά το 6% με τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στο έλλειμμα για το 2011.

Ο κ. Ορφανίδης, επεσήμανε ότι θα πρέπει άμεσα να καταρτιστεί ένα ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης με έμφαση στον περιορισμό των δημοσίων δαπανών αντί των αναπτυξιακών δαπανών, που φαίνεται να περιορίζονται στον νέο προϋπολογισμό κατά 5%.

"Δυστυχώς όμως στον Προϋπολογισμό για το 2011, διαφαίνεται μια προτεραιότητα στη μείωση των αναπτυξιακών δαπανών, αντί να δίνεται έμφαση στον περιορισμό των δαπανών του κρατικού μισθολογίου", είπε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.