ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ετοιμάζει επένδυση - μαμουθ ο W. Buffett

21:22 - 08 Νοε 2010 | Ειδήσεις
Έτοιμος να προχωρήσει σε μία νέα επένδυση-μαμούθ, είναι ο Ουόρεν Μπάφετ, επικεφαλής του γιγαντιαίου επενδυτικού οίκου Berkshire Hathaway πιθανώς αντίστοιχων διαστάσεων με εκείνη του προηγουμένου Φεβρουαρίου όταν εξαγόρασε τη σιδηροδρομική εταιρία Burlington Northern, χάρη στο μεγάλο απόθεμα ρευστού που διαθέτει, αναφέρει το Bloomberg.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της Berkshire, τα ρευστά διαθέσιμα της αυξήθηκαν κατά 23%, στο ποσόν των 34,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του έτους, έναντι 30,6 δισ. στο τέλος του 2009, περίπου έξι εβδομάδες πριν την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας σιδηροδρομικών μεταφορών για το ποσόν των 26,5 δισεκατομμυρίων. Τα αποθέματα βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2008.

Η Berkshire ωφελείται από το χρηματιστηριακό ράλι, καθώς αύξησε την αξία του χαρτοφυλακίου της μέσα σε τρεις μήνες κατά 5,4% στο ποσόν των 57,6 δισ. δολαρίων αλλά και από την πορεία οικονομικής ανάπτυξης η οποία ενίσχυσε την κερδοφορία της κατά 21% το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Στην ίδια περίοδο, η σιδηροδρομική εταιρία Burlington Northern σημείωσε κέρδη 4,39 δισ.δολάρια καταγράφοντας αύξηση κερδών 22% έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου, πριν την εξαγορά της από την Berkshire.

Σημειώνεται ότι η εταιρία δεν καταβάλει μέρισμα και δεν επαναγοράζει μετοχές της, καθιστώντας έτσι υποχρεωτική την επανεπένδυση των κερδών της.

Ο ίδιος ο Μπάφετ είναι «έτοιμος να δράσει» εάν του προσφερθεί μια επιχειρηματική συμφωνία άνω των 10 δισ.δολ., είχε πει απευθυνόμενος προς τους μετόχους της εταιρίας στην ετήσια γενική τους συνέλευση την 1η Μαΐου. Άλλωστε, το 2007 ο Μπάφετ είχε παρομοιάσει τον εαυτό του με κυνηγό ο οποίος αδιαφορεί για τα ποντίκια χάριν του μεγαλύτερου επί γης ζωντανού θηράματος.

«Το γεγονός ότι έχει 34 δισεκατομμύρια δολάρια σημαίνει ότι μπορεί να βγει ξανά στο κυνήγι», δήλωσε ο Τζεφ Μάθιους, συγγραφέας βιογραφίας του Μπάφετ και προσθέτει ότι «η Burlington Northern ήταν το πρώτο μαμούθ που απέκτησε. Σήμερα έχει τα λεφτά να το ξανακάνει».

Ο Ουόρεν Μπάφετ, 80 ετών, αν και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, είναι γνωστός για την λιτή και διακριτική ζωή του.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του στην Berkshire επί 40 χρόνια κατόρθωσε να την μετασχηματίσει μέσω εξαγορών, από μια σχεδόν καταρρέουσα κλωστοϋφαντουργία σε κολοσσό αξίας άνω των 200 δισ. δολαρίων με δραστηριότητα στον ασφαλιστικό κλάδο, την ηλεκτρική ενέργεια, τα καταναλωτικά αγαθά και σειρά άλλων τομέων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.