ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πέφτουν» οι ρωσοβουλγαρικές υπογραφές για τον South Stream

18:18 - 10 Νοε 2010 | Ειδήσεις
Ξεκαθάρισε τη θέση της, έναντι του έργου του αγωγού φυσικού αερίου «South Stream», η Βουλγαρία, καθώς, σήμερα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να υπογραφεί -το ερχόμενο Σάββατο- συμφωνία με τη ρωσική εταιρία Gazprom.
Η συμφωνία θα καθορίζει το ποσοστό συμμετοχής της κάθε πλευράς (Βουλγαρίας - Ρωσίας) στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας που θα συστήσουν οι δύο χώρες, για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού, το οποίο θα διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος, τονίζεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας ενημέρωσης της κυβέρνησης.

Η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας συμπίπτει με την επίσκεψη εργασίας που θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, στη Σόφια, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Βούλγαρο ομόλογό του, για ενεργειακά θέματα, όπως ο αγωγός «South Stream» και ο πυρηνικός σταθμός «Μπέλενε».

Η Gazprom και η Bulgarian Energy Holding (BEH) θα αποτελέσουν τα δύο μέρη της εταιρίας, κατέχοντας κάθε μία 50% του μετοχικού κεφαλαίου του εταιρικού σχήματος, το οποίο συστήνεται για να αναλάβει την κατασκευή και τη λειτουργία του τμήματος του αγωγού που θα «διατρέχει» τη Βουλγαρία.

Η ΒΕΗ και η Gazprom ανακοίνωσαν την έναρξη της διαδικασίας για την επιλογή αναδόχου, ο οποίος θα εκπονήσει τη μελέτη βιωσιμότητας για την κατασκευή του τμήματος του αγωγού στη Βουλγαρία. Η διαδικασία ανακοινώθηκε μέσω σχετικής ανάρτησης που έγινε στην ιστοσελίδα της ΒΕΗ.

Τον Ιούλιο του 2010, Βουλγαρία και Ρωσία υπέγραψαν τον «οδικό χάρτη» του έργου, προκειμένου -στη συνέχεια- να εκπονηθεί η μελέτη βιωσιμότητας για το τμήμα του αγωγού που θα διέρχεται από το βουλγαρικό έδαφος. Ο «οδικός χάρτης» αποτελεί, ουσιαστικά, το σχέδιο προτεραιοτήτων για την υλοποίηση του έργου στη Βουλγαρία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.