ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διπλασίασε τα κέρδη της το γ’ 3μηνο η Sonae Sierra

18:43 - 10 Νοε 2010 | Ειδήσεις
Κέρδη ύψους €14,9 εκατ. στα τέλη του τρίτου τριμήνου του 2010 κατέγραψε η Sonae Sierra, η διεθνής εταιρεία που ειδικεύεται στον κλάδο των εμπορικών κέντρων, σημειώνοντας αύξηση 116% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2009.
Η θετική πορεία των Συνολικών Καθαρών Κερδών οφείλεται κυρίως στην κατά 42% αύξηση των Αμέσων Αποτελεσμάτων. Η αξία των επενδύσεων εξελίχθηκε θετικά, παρά τις μικρές αυξήσεις των αποδόσεων (yields) στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, χάρη στα ικανοποιητικά συνολικά λειτουργικά αποτελέσματα.

Μάλιστα, τα Άμεσα Έσοδα από Επενδύσεις σημείωσαν αύξηση κατά 8% σε σύγκριση με το πρώτο εννεάμηνο του 2009, κυρίως χάρη στη μεγέθυνση του χαρτοφυλακίου μετά από τα εγκαίνια του εμπορικού κέντρου «LOOP5» στη Γερμανία, του «Manauara Shopping» στη Βραζιλία το 2009, καθώς και του «LeiriaShopping» στην Πορτογαλία το 2010.

Τα EBITDA σημείωσαν αύξηση 13% ανερχόμενα έτσι στα €89,9 εκατ., έναντι €79,7 εκατ. του πρώτου εννεαμήνου του 2009. Η αύξηση αυτή οφείλεται όχι μόνο στα προαναφερθέντα νέα εμπορικά κέντρα, αλλά και στη βελτίωση της αποδοτικότητας που επιτεύχθηκε με έγκαιρες και συνεχείς προσπάθειες, προκειμένου να ελεγχθεί η αύξηση του κόστους σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της Εταιρείας.

Το χαρτοφυλάκιο της Sonae Sierra κατέγραψε θετική πορεία σε σύγκριση με το πρώτο εννεάμηνο του 2009: οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 6,9% (+1,5% σε συγκρίσιμα μεγέθη) στην Ευρώπη και 24,6% (+17,8% σε συγκρίσιμα μεγέθη) στη Βραζιλία (σε Ρεάλ). Τα Συνολικά Μισθώματα σημείωσαν αύξηση 11,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους (+4,8% σε συγκρίσιμα μεγέθη).

Το Ποσοστό Πληρότητας του χαρτοφυλακίου παρέμεινε σταθερά σε υψηλά επίπεδα και ανήλθε σε 96,4% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2010.

Μέθοδος και Στοιχεία Αποτίμησης Αξίας

Η Εταιρεία υπολογίζει κατ’ αρχήν την απόδοσή της βάσει των μεταβολών της Καθαρής Παρούσας Αξίας Ενεργητικού (NAV) συν τα διανεμηθέντα μερίσματα. Η Εταιρεία υπολογίζει την NAV της σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που δημοσίευσε το 2007 η INREV (Ευρωπαϊκή Ένωση Επενδυτών σε μη Εισηγμένους Επενδυτικούς Τίτλους σε Ακίνητα), της οποίας η Sonae Sierra είναι μέλος.

Βάσει αυτής της μεθόδου, την 30η Σεπτεμβρίου 2010 η NAV της Sonae Sierra ανήλθε σε €1,25 δις, σημειώνοντας αύξηση 2,0% σε σύγκριση με τα τέλη του 2009.

Νέα έργα υπό κατασκευή και συμφωνίες διαχείρισης και εκμίσθωσης εμπορικών κέντρων που ανήκουν σε τρίτους

Η Sonae Sierra συνεχίζει να εφαρμόζει τη στρατηγική ανάπτυξης και επέκτασης, παρ’ όλο που η Εταιρεία αναπροσάρμοσε το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στις χρηματαγορές και στην αγορά λιανικής.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2010 η Εταιρεία ολοκλήρωσε με επιτυχία την ανακαίνιση της περιοχής εστίασης του Centro Vasco da Gama (Λισαβόνα, Πορτογαλία), ενώ άρχισε την κατασκευή του Boulevard Londrina (Λοντρίνα, Βραζιλία). Το τελευταίο αποτελεί ένα εμπορικό κέντρο επιφάνειας 47.800 m2 GLA που αντιπροσωπεύει επένδυση ύψους €97 εκατ. και το οποίο προγραμματίζεται να ανοίξει τις πύλες του το 2012.

Στο τέλος του πρώτου εννεαμήνου του 2010 η Εταιρεία διαθέτει τρία νέα εμπορικά κέντρα στη φάση της κατασκευής και άλλα 7 εμπορικά κέντρα σε διάφορες φάσεις ανάπτυξης στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και τη Βραζιλία.

Στην Ιταλία, η Sonae Sierra αναπτύσσει αυτήν τη στιγμή το εμπορικό κέντρο Le Terrazze στην περιοχή Λα Σπέτσια. Το εμπορικό κέντρο θα ανοίξει το τρίτο τρίμηνο του 2011 και αντιπροσωπεύει επένδυση ύψους €125 εκατ. Το 65% της GLA είναι ήδη μισθωμένο. Στη Βραζιλία, εκτός από το Boulevard Londrina η Εταιρεία αναπτύσσει το εμπορικό κέντρο Uberlândia Shopping (στην Uberlândia) το οποίο προγραμματίζεται να ανοίξει το 2011 και αντιπροσωπεύει συνολική επένδυση ύψους €62 εκατ.

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, η Εταιρεία υπέγραψε τρεις νέες συμβάσεις παροχής υπηρεσιών που αφορούν την εκμίσθωση και/ή τη διαχείριση εμπορικών κέντρων τρίτων στην Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα. Στο τομέα των υπηρεσιών, η Sonae Sierra παρέχει αυτή τη στιγμή υπηρεσίες ανάπτυξης προς έργα τρίτων στην Πορτογαλία, την Ιταλία, τη Ρουμανία, την Κύπρο, τη Σερβία, το Μαρόκο και την Κίνα.

Η Sonae Sierra πώλησε το 100% του LeiriaShopping στο Sierra Portugal Fund (SPF) έναντι €92 εκατ.

Το SPF, το οποίο ιδρύθηκε το 2008 με οκτώ εμπορικά κέντρα στην Πορτογαλία, εκτιμά ότι με το «LeiriaShopping» θα έρθει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου του: να προσφέρει στους επενδυτές αύξηση του κεφαλαίου τους αλλά και εισόδημα από την επένδυσή τους χάρη σε ένα χαρτοφυλάκιο υψηλής ποιότητας εμπορικών και ψυχαγωγικών κέντρων στην Πορτογαλία.

Μετά την ολοκλήρωση της συναλλαγής, το μερίδιο της Sonae Sierra στο SPF αυξήθηκε και ανέρχεται πλέον σε ποσοστό 47,5% περίπου. Η πώληση φέρνει την εταιρεία πιο κοντά στον στόχο της να διευρύνει τις δραστηριότητες διαχείρισης ακινήτων και παράλληλα να μεγιστοποιήσει την αξία των επενδύσεών της μέσω μακροπρόθεσμων συνεργασιών.

Διεθνής αναγνώριση

Τον Σεπτέμβριο, η Εταιρεία κέρδισε το βραβείο «Best Retail Developer» για την Πορτογαλία την Ισπανία και την Ιταλία στο πλαίσιο των βραβείων Real Estate Awards που αποτελούν μία πρωτοβουλία του έγκυρου διεθνούς περιοδικού Euromoney, του γνωστού ενημερωτικού εντύπου του τραπεζικού και χρηματοοικονομικού τομέα.

Στην ψηφοφορία για τα βραβεία Real Estate Awards συμμετέχουν οι αναγνώστες του περιοδικού, οι οποίοι για τους σκοπούς της απονομής του «Best Retail Developer» ψηφίζουν τις πιο δυναμικές καινοτόμες εταιρείες με δυνατότητα δημιουργίας υψηλής αξίας επενδυτικών ευκαιριών στον τομέα του λιανικού εμπορίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.