ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Οι G20 δεν ανέκοψαν κανέναν νομισματικό πόλεμο»

22:59 - 12 Νοε 2010 | Ειδήσεις
Η "συμφωνία στο ελάχιστο επίπεδο", που επιτεύχθηκε στους κόλπους των "20", όπως κρίνεται ήδη από τους αναλυτές, σε ό,τι αφορά τον "πόλεμο των νομισμάτων" σημαίνει απλά τη συνέχισή του, ανάμεσα στις οικονομικές υπερδυνάμεις, κάτι όμως που θα παρεμποδίσει την προεδρεύουσα πλέον των "20" Γαλλία να μεταρρυθμίσει εκείνη το διεθνές νομισματικό σύστημα.
Οι "20", που συνενώνουν 0κτώ πλούσιες και 12 ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, απλά υποσχέθηκαν θεωρητικά να αποφεύγουν τις "ανταγωνιστικές υποτιμήσεις" και να ελίσσονται "μάλλον βάσει των ισοτιμιών, που καθορίζονται από τις αγορές". Τίποτε, όμως, δεν συμφωνήθηκε για την ισοτιμία γουάν-αμερικανικού δολαρίου, με τις δύο χώρες να μην είναι καθόλου διατεθειμένες να αλλάξουν την αναπτυξιακή τους πολιτική.

"Αποδείχθηκε ότι, προκειμένου περί του πολέμου των νομισμάτων, μία συλλογική θεραπεία προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρχει", σχολίασε ο Εσουαρ Πράσαντ, οικονομολόγος στο Ινστιτούτο Μπρούκινγκς στην Ουάσινγκτον. "Θα ενταθεί ο πόλεμος των νομισμάτων", προέβλεψε, "βραχυπρόθεσμα όλοι κινούνται στον αστερισμό 'ο καθένας για τον εαυτό του".

Πάντως, μετά τα πολλαπλά πυρά κατά του Πεκίνου, για το διαχρονικά υποτιμημένο γουάν, τώρα την 'σκυτάλη' στις 'επικρίσεις πανταχόθεν' λαμβάνει η Ουάσινγκτον, εξαιτίας της "ντε φάκτο" πολιτικής του ασθενούς δολαρίου, που ακολουθεί.

Το αμερικανικό δολάριο διολισθαίνει συνεχώς, μετά την αναγγελία από την Fed, ότι "κάθε μήνα έως τον Ιούνιο του 2011 θα αγοράζει αμερικανικό μακροπρόθεσμο κρατικό χρέος 75 δισ.δολαρίων".

"Όμως, κάτι τέτοιο δεν αποτελεί ανταγωνιστική υποτίμηση", αποφάνθηκε ο νομπελίστας της οικονομίας, Τζόζεφ Στίγκλιτς. "Ορθά εκτιμάται στην Ουάσινγκτον ότι αυτό που την ωφελεί, ωφελεί και τον υπόλοιπο κόσμο", υπογράμμισε.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μποκόνι, στο Μιλάνο, τον Φρανσέσκο Τζιαβάζι, "όσο στην Ουάσινγκτον τυπώνουν φρέσκα δολάρια, η κατάσταση στον υπόλοιπο κόσμο από την άποψη των συναλλαγματικών ανισορροπιών δεν θα αλλάζει, ενώ οι ισορροπίες θα είναι, απλά, μία ιερή ευχή".

Οι αναλυτές το είχαν προβλέψει

Οι αναλυτές δεν εξεπλάγησαν, επειδή στη Σεούλ δεν συμφωνήθηκε να τελειώσει ο "πόλεμος των νομισμάτων".

"Στις συνόδους, έχουμε χρήση ωραίου λεξιλογίου, αλλ' όχι απτά αποτελέσματα, λόγω των πολύ έντονων διαφορών στα συμφέροντα των συνέδρων", συνοψίζει από την πλευρά του ο καθηγητής στο 'Ινστιτούτο Ανώτατων διεθνών σπουδών', στη Γενεύη, Τσαρλς Ουΐπλοτζ.

Όπως δε παρατηρεί ο Ελι Κοέν, του 'Εθνικού κέντρου επιστημονικής έρευνας', των Παρισίων, "δεν θα είναι δυνατόν για τη γαλλική προεδρία των '20' να φθάσει σε συναινετική λύση περί τερματισμού του 'πολέμου των νομισμάτων". "Ούτε η συμφωνία σε ελάχιστο επίπεδο" δεν επιτεύχθηκε στη Σεούλ "σε ό,τι αφορά τον πόλεμο νομισμάτων", πρόσθεσε. "Απλά, το θέμα των εμπορικών ελλειμμάτων και πλεονασμάτων, σε υπερβολικό βαθμό, παραπέμφθηκε προς λύση στο πλαίσιο του ΔΝΤ", θύμισε.

Το "φάρμακο" της γαλλικής προεδρίας

Στο θέμα αυτό, η νέα θέση της γαλλικής προεδρίας είναι : "όχι στην κυριαρχία παγκοσμίως του αμερικανικού δολαρίου", αλλά " εφεξής έκδοση ενός αποθεματικού νομίσματος, όχι από μία--και μόνον--χώρα..." Αυτή, άλλωστε, είναι κι η άποψη και των 'Αδεσμεύτων', ας σημειωθεί, που τονίζουν ομόθυμοι ότι "μόνον χάρη στο νέο αυτό σύστημα θα απορροφηθούν οι παγκόσμιες νομισματικές ανισορροπίες".

"Κάτι τέτοιο, όμως, προσκρούοντας στις πολιτικές σκοπιμότητες, είναι καταδικασμένο να αποτύχει", προβλέπει ήδη ο καθηγητής Τζιαβάζι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.