ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ουκρανικές “διαρροές” για τον South Stream

21:09 - 19 Νοε 2010 | Ειδήσεις
Επέκρινε το σχέδιο για την κατασκευή του ρωσοϊταλικού αγωγού φυσικού αερίου South Stream που θα παρακάμπτει τη χώρα του, σε συνέντευξη που παραχώρησε.
"Μας έδειξαν de facto ότι οι εταίροι μας μπορούν να κάνουν και χωρίς την Ουκρανία. Πιστεύω ότι αυτό δεν είναι καλό και δεν είναι κάτι που γίνεται μεταξύ εταίρων", είπε ο Γιανουκόβιτς ο οποίος, μετά την εκλογή του τον περασμένο Φεβρουάριο, έχει προχωρήσει σε εντυπωσιακή προσέγγιση με τη Μόσχα.

"Έχω εκφράσει την άποψή μου στους εταίρους μας στη Ρωσία και την Ευρωπαϊκή Ένωση", πρόσθεσε, τονίζοντας: "Μην αποκλείετε την Ουκρανία ως εταίρο".

Ο Γιανουκόβιτς επισήμανε ότι το σχέδιο του South Stream ήταν δικαιολογημένο την εποχή της προεδρίας του προκατόχου του, του φιλοδυτικού Βίκτορ Γιούσενκο. Επί προεδρίας του τελευταίου Ρωσία και Ουκρανία συγκρούστηκαν ουκ ολίγες φορές με αντικείμενο το φυσικό αέριο και ο "πόλεμος" αυτός παρεμπόδιζε τον εφοδιασμό της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. "Υπήρχαν λόγοι να ενεργήσουν έτσι επειδή η Ουκρανία φόβιζε την Ευρώπη και τη Ρωσία. Όμως αυτοί οι καιροί πέρασαν", πρόσθεσε.

Ο ρωσικός κολοσσός Gazprom ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι το πρώτο τμήμα του South Stream, μέχρι τη Βουλγαρία, θα τεθεί σε λειτουργία στις 30 Σεπτεμβρίου 2015 και θα έχει δυνατότητα, στην αρχή, να μεταφέρει 15,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Τα υπόλοιπα τέσσερα τμήματα θα λειτουργήσουν έως το 2018 και θα μεταφέρουν 63 δισ. κυβικά μέτρα κάθε χρόνο. Ο αγωγός, μήκους 3600 χιλιομέτρων, θα εφοδιάζει τη δυτική Ευρώπη, όπως την Ελλάδα και την Ιταλία με ρωσικό φυσικό αέριο περνώντας από τη Μαύρη Θάλασσα και τα Βαλκάνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.