ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WikiLeaks: "Επιχειρηματικό εργαλείο" το internet στα χέρια του Μπερλουσκόνι

18:18 - 14 Δεκ 2010 | Ειδήσεις
Να ελέγξει το διαδίκτυο και τη συνδρομητική τηλεόραση προσπαθεί ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι με στόχο να επωφελούνται τα επιχειρηματικά του συμφέροντα και να αυξάνεται η επιρροή της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη, σύμφωνα με τον ιστότοπο WikiLeaks.

Τα απόρρητα διπλωματικά αμερικανικά τηλεγραφήματα που διέρρευσαν από τον ιστότοπο επικαλείται σήμερα η ισπανική εφημερίδα El Pais.

Επισήμως η νομοθεσία που σχεδίαζε η κυβέρνηση έχει στόχο την εφαρμογή μίας οδηγίας της ΕΕ για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, την προστασία των παιδιών από ακατάλληλες εκπομπές, την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και άλλους ανάλογους σκοπούς, ανέφερε ο αμερικανός διπλωμάτης που συνέταξε το διπλωματικό τηλεγράφημα.

Παράλληλα όμως η νομοθεσία θα "πρόσφερε μία βάση για την κίνηση νομικής διαδικασίας κατά των μέσων που αποδεικνύεται ότι είναι εμπορικά ή πολιτικά αντίπαλα στην κυβέρνηση", πρόσθετε.

Η κυβέρνηση ήθελε να καταστήσει τους παροχούς διαδικτύου, καθώς και ιστότοπους όπως το YouTube και το BlogSpot, υπεύθυνους για το περιεχόμενο τους και άρα να είναι πλέον δυνατό να κατηγορηθούν για δυσφήμηση. Αυτό θα σήμαινε "τον θάνατο του διαδικτύου στην Ιταλία", ανέφερε ο αμερικανός διπλωμάτης.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ενοχληθεί στο παρελθόν από τον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διοργάνωση μία εθνικής "Ημέρας χωρίς Μπερλουσκόνι", αλλά έχει φιλοξενήσει και πολλές σελίδες με τίτλο "Σκοτώστε τον Μπερλουσκόνι", επισημαίνει η El Pais.

Το διπλωματικό τηλεγράφημα αναφέρει ότι σχεδιάζονταν και άλλα μέτρα που θα ωφελούσαν τον τηλεοπτικό όμιλο Mediaset του Μπερλουσκόνι και θα τιμωρούσαν τον αντίπαλό του Sky. Αυτά περιλαμβάνουν τη θέσπιση ορίων στις διαφημίσεις και αυστηρούς χρονικούς περιορισμούς στη μετάδοση εκπομπών για ενήλικες στη συνδρομητική τηλεόραση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.