ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω η Wall, πάνω η Ευρώπη

00:16 - 24 Ιουν 2006 | Ειδήσεις
Με εβδομαδιαίες απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς η ανησυχία ότι το κόστος δανεισμού θα συνεχίσει να αυξάνεται επισκιάζει την όποια αισιοδοξία δημιουργείστους επενδυτές η κινητικότητα στο πεδίο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων του ενεργειακού κλάδου. Νωρίτερα, με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, με εξαίρεση αυτή της Φραγκφούρτης.

Ο Dow Jones έκλεισε κάτω από τις 11.000 μονάδες, στις 10.989,09, μειωμένος κατά 0,27%,ο S&P στις 1.244,50 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες της τάξης του 0,09% και ο Nasdaq στις 2.121,47 υποχωρώντας κατά 0,07%.

Σε επίπεδο εβδομάδας ο S&P 500 υποχώρησε 0,5%, ο Dow 0,2% και ο Nasdaq 0,3%.

Η είδηση περί αυξήσεων των παραγγελιών διαρκών αγαθών το Μάιο στις ΗΠΑ, είχε διαφορετικές ερμηνείες αναφορικά με την αντοχή της οικονομίας, καθώς η Fed ετοιμάζεται να αυξήσει τα βασικά ης επιτόκια την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών δικαιολογημένα εστιάστηκε στον ενεργειακό κλάδο. Η Anadarko Petroleum συμφώνησε να πληρώσει 21 δισ δολάρια σε μετρητά για τις ενεργειακές εταιρείες Kerr-McGee και Western Gas Resources με στόχο να διπλασιάσει τις πωλήσεις της και να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ.Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν οι Kerr-McGee και Western Gas, ενώ στον αντίποδα, η Anadarko δέχτηκε σημαντικές πιέσεις, και υποχώρησε κατά 9,1%.

Δεν ήταν ωστόσο το μόνο deal στον κλάδο. H Energy Partners συμφώνησε να εξαγοράσει την παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου Stone Energy προς 1,4 δισ δολάρια, αφότου η Stone διέκοψε τη διαδικασία εξαγοράς της από την Plains Exploration & Production. Κατόπιν τούτου, ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της Stone.

Τα νέα των εξαγορών λειτούργησαν ευεργετικά για το σύνολο του κλάδου και σε συνδυασμό με την άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 71 δολάρια το βαρέλι, οδήγησαν σε κέρδη τις περισσότερες πετρελαϊκές εταιρείες.

Ωστόσο, οι ρευστοποιήσεις που επικράτησαν στον τραπεζικό κλάδο, υπό το φόβο αύξησης των επιτοκίων, αποδείχθηκαν ισχυρότερες και οδήγησαν τους βασικούς δείκτες της Wall σε πτώση. H Citigroup, η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ, καθώς και η Wells Fargo, η πέμπτη μεγαλύτερη, βρέθηκαν στο επίκεντρο της καθοδικής τάσης.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, με κέρδη, επιτέλους, έκλεισαν οι ευρωπαϊκές χρηματαγορές αυτή την εβδομάδα, μετά από τρεις εβδομάδες απωλειών, τονωμένες από την έντονη κινητικότητα στο πεδίο των εξαγορών και των συγχωνεύσεων, που πιθανολογείται ότι θα συνεχιστεί.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με κέρδη της τάξης του 0,14%, στις 5.692,1 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραψε οριακά κέρδη, στις 4.817,63 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX διαμορφώθηκε τελικά στις 5.529,74 μονάδες, με απώλειες της τάξης του 0,07%.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών προσέλκυσε σήμερα η Associated British Ports Holding, καθώς η Goldman Sachs αύξησε την προσφορά της κατά 8,3% στα 2,8 δισ λίρες 5,1 δολάρια.

Επίσης σημαντικά κέρδη αποκόμισε η Stagecoach Group, καθώς η Macquarie Bank συμφώνησε να εξαγοράσει τη μονάδα λεωφορείων της στο Λονδίνο.

Τέλος, στον πετρελαϊκό κλάδο, η Royal Dutch Shell και η BP κινήθηκαν ανοδικά, καθώς η Deutsche Bank αύξησε την πρόβλεψή της για τα περιθώρια κερδοφορίας του χώρου και αύξησε την εκτίμηση της για τις τιμές των μετοχών.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.