ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιταλία: Δεύτερη διαδοχική ήττα για Μπερλουσκόνι

23:20 - 26 Ιουν 2006 | Ειδήσεις
Δεύτερη πολιτική ήττα μέσα σε λίγους μήνες γνώρισε τη Δευτέρα ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά το «όχι» των Ιταλών στην αναθεώρηση του συντάγματος που είχε προτείνει η κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, λίγο πριν εγκαταλείψει την εξουσία.

Αναλυτικότερα, υπέρ του δημοψηφίσματος ψήφισε μόνο το 38% των πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η συμμετοχή ήταν μικρή και έφτασε το 53,6% των ψηφοφόρων.

Η αναθεώρηση που πρότεινε η κεντροδεξιά αφορούσε 52 άρθρα του ιταλικού συντάγματος, ενώ μεταξύ άλλων προέβλεπε την ισχυροποίηση του Πρωθυπουργού της χώρας.

Ο νυν Πρωθυπουργός της Ιταλίας κ. Ρ. Πρόντι είχε υποσχεθεί να γίνει συζήτηση μετά το δημοψήφισμα με την κεντροδεξιά, ώστε να υπάρξει συμφωνία ως προς τις θεσμικές αλλαγές.

«Η χώρα αποφάσισε ξεκάθαρα. Εμείς σαν κυβερνητική πλειοψηφία, έχουμε υποχρέωση να ανοίξουμε ένα διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, γιατί οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να γίνουν με την ευρύτερη συμμετοχή» τόνισε ο ίδιος μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κόμματος της αντιπολίτευσης Φόρτσα Ιτάλια, κατηγόρησε την κυβέρνηση για νοθεία στα εκλογικά τμήματα των Ιταλών που ψήφισαν στο εξωτερικό, ενώ υποστήριξε ότι η κεντροδεξιά έχασε γιατί το ποσοστό των ψηφισάντων ήταν πολύ χαμηλό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.