ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενίσχυση του ευρώ έναντι δολαρίου και γεν

13:15 - 27 Ιουν 2006 | Ειδήσεις
Κέρδη αποκομίζει το εύρω έναντι του δολαρίου και του γεν, καθώς ενισχύεται από τις δηλώσεις μελών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που προλειαίνουν το έδαφος για περισσότερες από μία αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων εντός της χρονιάς, με στόχο τη συγκράτηση του πληθωρισμού.

Το ευρώ διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί στα 1,2595- 1,2600 δολάρια ανά ευρώ, από τα 1,2587 που ήταν χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, ευνοϊκά για το ευρωπαϊκό νόμισμα, λειτουργούν τα σχόλια του Προέδρου της ΕΚΤ ότι βασικός στόχος της Κεντρικής Τράπεζας παραμένει η εγγύηση της σταθερότητας των τιμών μεσομακροπρόθεσμα. Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ χαρακτήρισε, επίσης, το ευρώ πολύ σταθερό νόμισμα. Στήριξη παρείχε στο ευρώ η δήλωση μέλους της ΕΚΤ ότι η Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να προβεί σε αύξηση του επιτοκίου αναφοράς μεγαλύτερη των 25 μονάδων βάσης και να επιταχύνει το ρυθμό των αυξήσεων.

Θετικά επηρέασε χθες το ευρώ η είδηση ότι η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα μετατρέψει το 10% των συναλλαγματικών διαθεσίμων της σε ευρώ, αν και δεν ανακοινώθηκε η χρονική στιγμή.

Το δολάριο διαπραγματεύεται σήμερα το πρωί στο επίπεδο των 116,17-22 γεν από 116,23 γεν που ήταν την χθες το βράδυ στη Ν. Υόρκη. Αρνητικά επηρέασε την ισοτιμία δολάριο/γεν η δήλωση του Υποδιοικητή της Κεντρικής Τραπέζης της Κίνας ότι τα κράτη θα πρέπει σταδιακά να βασίζονται λιγότερο στο δολάριο σε ότι αφορά στο παγκόσμιο εμπόριο και τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Αρνητικά επηρεάζει το γεν και η ανησυχία ότι ενδεχόμενη παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τραπέζης της Ιαπωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της αυξήσεως των ιαπωνικών επιτοκίων.

Σημειώνεται ότι το ευρώ έναντι του γεν διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.