ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bernanke: Απειλή για τον αμερικανικό πληθωρισμό η ανατίμηση του πετρελαίου

18:16 - 01 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Καμπανάκι κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Κεντρικής τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ, Ben Bernanke, σήμερα, καθώς επισήμανε ότι "μία παρατεταμένη ανατίμηση του πετρελαίου, μπορεί να απειλήσει την ανάκαμψη" της αμερικανικής οικονομίας. "Μία παρατεταμένη ανατίμηση του πετρελαίου, όπως κι άλλων πρώτων υλών, αντιπροσωπεύουν μία απειλή, τόσο γιά την ανάπτυξή μας, όσο και για τον πληθωρισμό μας, ιδίως στην περίπτωση που ενταθούν πολύ, από την εν λόγω ανατίμηση, οι πληθωριστικές πιέσεις" πάνω στην οικονομία μας.
Ο Bernanke, που μιλούσε ενώπιον της Επιτροπής γιά τις τράπεζες της Γερουσίας, παρουσιάζοντας την εξαμηνιαία έκθεση προβλέψεων της Νομισματικής επιτροπής της Fed, επισήμανε εξάλλου ότι γιά τον ίδιο λόγο "δεν προκύπτει, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, απειλή γιά την απασχόληση" στις Ηνωμένες Πολιτείες. "Βραχυπρόθεσμα, εκφράζω την αισιοδοξία μου γιά την απασχόληση".

"Στη χειρότερη περίπτωση, πρόσκαιρα θα επιταχυνθεί ελαφρά ο πληθωρισμός μας, αλλά μόνον γιά τα νοικοκυριά", αποφάνθηκε ο τραπεζίτης.

Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι "η Fed είναι παρούσα, ώστε να τιθασευτούν αυτές οι ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις πάνω στην αμερικανική οικονομία". Παράλληλα κι αναφερόμενος στο μόνιμο φόβο της Fed, δηλαδή τον αποπληθωρισμό γιά την αμερικανική οικονομία, ο Bernanke υπογράμμισε ότι "σήμερα, πλέον, ο φόβος αυτός κατέστη αμελητέος".

Όσον αφορά την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, ο τραπεζίτης τόνισε σήμερα, ελαφρά αποκλίνοντας από ανάλογες τοποθετήσεις του στο άμεσο παρελθόν, ότι "η ανάκαμψή μας δεν είναι, ακόμα, πραγματικά εδραιωμένη. Εφόσον δεν παρακολουθούμε μία παρατεταμένη περίοδο μεγάλου αριθμού προσλήψεων, δεν θα μπορούμε να υποστηρίζουμε ότι η ανάκαμψη είναι πραγματικά εδραιωμένη".

"Θα μάς χρειαστούν κάποια χρόνια, ακόμα, για να επουλώσουμε το τραύμα από τα 8,7 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, που χάθηκαν στις ΗΠΑ από την οικονομική κρίση", υπογράμμισε ο Bernanke.

Το επίσημο ποσοστό των ανέργων στις ΗΠΑ, που εντούτοις δεν αντανακλά σωστά την πραγματική κατάσταση στην αγορά εργασίας, τελευταία υποχώρησε μεν σε ποσοστό 0,8%, ώστε να σταθεροποιηθεί στο 9% του "ενεργού" πληθυσμού.

Για τον ετήσιο ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας των ΗΠΑ, φέτος, ο τραπεζίτης προέβλεψε μία ελαφρά επιτάχυνσή του ως προς πέρυσι, οπότε αυτός "έτρεξε", τελικά με 2,8%. "Θα ήμουν ακόμα κατηγορηματικότερος ως προς αυτό, δήλωσε καταλήγοντας ο Bernanke, στην περίπτωση που θα είχαμε, ήδη, πολύ περισσότερες προσλήψεις (τις υπάρχουσες θα τις χαρακτήριζα 'αναιμικές'), αν οι άνεργοί μας δεν ήταν τόσο πολλοί, κι αν δεν είχαμε σημάδια ότι το ανώτατο επίπεδο των μισθών μας, στις ΗΠΑ, ακόμα σήμερα 'πιέζεται'", ενώ και "τα σημάδια από την αγορά της κατοικίας, ακόμα δεν πείθουν ότι η κρίση αυτή ξεπεράστηκε εντελώς".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.