ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιβύη: Νέες αεροπορικές επιδρομές εναντίον αντικαθεστωτικών

16:15 - 04 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Νέες αεροπορικές επιδρομές εξαπολύουν οι δυνάμεις του Μουαμάρ Καντάφι εναντίον αντικαθεστωτικών στα ανατολικά της Λιβύης. Ταυτόχρονα, σε μαζικές διαδηλώσεις καλούν στην Τρίπολη και άλλες πόλεις της Λιβύης οι επαναστάτες.Σε διεθνές επίπεδο, διευρύνεται το "πάγωμα" των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος, καθώς και η Αυστρία προχώρησε σε αυτή την κίνηση.

Σύμφωνα με το Reuters, πολεμικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που ελέγχονται από τους αντάρτες στην Ατζνταμπίγια, ενώ σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες έγινε και ρίψη ρουκετών.

Τον βομβαρδισμό στόχων στην πόλη Μπρέγκα μετέδωσε το δίκτυο Αλ Αραμπίγια, αλλά περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει γνωστές. Στόχοι βομβαρδισμών έγιναν και χθες οι ίδιες πόλεις.

Στην πρωτεύουσα, δυνάμεις πιστές στον Καντάφι έχουν δημιουργήσει σημεία ελέγχου, ενώ απαγορεύτηκε στους ανταποκριτές των ξένων μέσων μαζικής ενημέρωσης να βγουν από τα ξενοδοχεία τους. «Νίκη ή θάνατος», διεμήνυσε σήμερα ο επικεφαλής των ανταρτών. «Είμαστε άνθρωποι που παλεύουν, δεν θα παραδοθούμε. Νίκη ή θάνατος. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε μέχρι να απελευθερώσουμε ολόκληρη την χώρα». Η σημερινή ημέρα χαρακτηρίζεται «ημέρα αναμέτρησης» από τους διαδηλωτές. Οι ίδιοι απορρίπτουν το ενδεχόμενο διαλόγου με το καθεστώς και ζητούν την απομάκρυνση του Λίβυου ηγέτη για να σταματήσει η αιματοχυσία.

Επεκτείνεται το «πάγωμα»


Οι αυστριακές αρχές διεύρυναν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων του λιβυκού καθεστώτος, συμπεριλαμβάνοντας στον κατάλογο των προσώπων έναν ανώτατο αξιωματούχο του κρατικού επενδυτικού ταμείου Libyan Investment Authority λόγω πιθανών σχέσεών του με το στενότερο περιβάλλον του συνταγματάρχη Καντάφι. Η κίνηση αυτή σε βάρος του αναπληρωτή προέδρου του κρατικού επενδυτικού ταμείου Μουστάφα Ζάρτι, ο οποίος έχει αυστριακό διαβατήριο, πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επιβολής διεθνών κυρώσεων σε βάρος του Μουάμαρ Καντάφι, των μελών της οικογένειάς του και συνεργατών του. Ο Ζάρτι που χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα έμπιστος του καθεστώτος στη Λιβύη» ήταν διευθυντικό στέλεχος της National Oil Corp, της εθνικής εταιρίας πετρελαίου της Λιβύης, επικεφαλής της πετρελαϊκής εταιρίας Τamoil και αναπληρωτής πρόεδρος της First Energy Bank στο Μπαχρέιν. Όπως μετέδωσε το αυστριακό δίκτυο ORF, επικαλούμενο την υπουργό Εσωτερικών Μαρία Φέκτερ, ο 40χρονος Ζάρτι κλήθηκε την Πέμπτη για να εξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές της Βιέννης και αργότερα αφέθηκε ελεύθερος.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:18 - 04 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.