ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε μια κλωστή η μάχη Καντάφι - αντικαθεστωτικών- Αναβλητική η Δύση

13:00 - 09 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
(upd) Μετά τις επιτυχίες των τελευταίων εβδομάδων, η δυναμική των επαναστατών φαίνεται να ανακόπτεται. Οι αντάρτες της Λιβύης έχουν καθηλωθεί, από την αντίσταση που προβάλλουν οι πιστοί στον Καντάφι. Οι φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις σταμάτησαν την επέλαση των ανταρτών στην Τρίπολη στα ανατολικά και απείλησαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της κοντινότερης πόλης στην πρωτεύουσα που ελέγχουν οι αντικυβερνητικοί.

Αυτή τη στιγμή, τα τανκς των πιστών στον Μουάμαρ Καντάφι δυνάμεων κατευθύνονται προς την κεντρική πλατεία της πόλης Ζαουίγια που τελεί υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε μαχητής της αντιπολίτευσης.
"Βλέπουμε τανκς. Παντού υπάρχουν τανκς", δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς ο μαχητής προθέτοντας ότι στρατιωτικές δυνάμεις πιστές στον Καντάφι ελέγχουν την κύρια οδική αρτηρία και τα περίχωρα της Ζαουίγια.
Οι δυνάμεις των εξεγερμένων ελέγχουν ακόμη την κεντρική πλατεία και οι δυνάμεις του Καντάφι βρίσκονται σε απόσταση 1.500 μέτρων.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ελεύθεροι σκοπευτές έχουν λάβει θέσεις στις στέγες των περισσότερων κτιρίων, πυροβολώντας οποιονδήποτε τολμά να βγει από το σπίτι του, ενώ η πόλη έχει καταστραφεί από τις αεροπορικές επιδρομές.
"Υπάρχουν πολλοί νεκροί και δεν μπορούν ούτε να τούς θάψουν. Η Ζαουίγια είναι έρημη. Κανείς δεν κυκλοφορεί στους δρόμους. Δεν υπάρχουν ούτε ζώα, ούτε καν πουλιά στον ουρανό", είπε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι περί τους 60 αντικαθεστωτικοί μαχητές ξεκίνησαν χθες για να επιτεθούν στρατιωτική βάση σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από τη Ζαουίγια και κανείς τους δεν επέστρεψε. "Κανείς δεν επέστρεψε και δεν ξέρουμε εάν είναι ζωντανοί ή νεκροί. Δεν έχουμε νέα τους", είπε.

Αν ανακαταληφθεί τελικά η Ζαουίγια, που βρίσκεται σε απόσταση 30 μιλίων από την Τρίπολη, η Λιβύη τελικά θα χωριστεί σε μια φιλοκανταφική Δύση και μια επαναστατική Ανατολή, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να εξετάζει το ακανθώδες ζήτημα της επέμβασης.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν να εξετάσουν «κάθε πιθανή λύση» για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής ζώνης απαγόρευσης πτήσεων. Μάλιστα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συνομίλησαν την Τρίτη και αποφάσισαν ότι στόχος είναι να σταματήσει η βία και να φύγει ο Καντάφι από το προσκήνιο «όσο το δυνατόν συντομότερα».
Ωστόσο, η Χίλαρι Κλίντον τόνισε ότι η επιβολή απαγόρευσης πτήσεων θα πρέπει να αποφασιστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και όχι από τις Η.Π.Α. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι είναι σημαντικό μια τέτοια κίνηση να γίνει από τον λιβυκό λαό και όχι από μια αμερικανική προσπάθεια.
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Καντάφι και μεταδόθηκε από το γαλλικό δίκτυο LCI και το τουρκικό TRT, κατηγόρησε τους Δυτικούς και ειδικά τη Γαλλία, για «αποικιοκρατική συνωμοσία» εναντίον της χώρας του. Ο Καντάφι καηγόρησε τους Δυτικούς ότι «θέλουν να αποικήσουν ξανά τη Λιβύη. Πρόκειται για μια αποικιοκρατική συνωμοσία». Σε άλλη ερώτηση για το αν εξετάζει το ενδεχόμενο αντιποίνων εναντίον της Γαλλίας, ο Λίβυος ηγέτης απάντησε λακωνικά: «Θα δούμε», εκφράζοντας παράλληλα, την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν μελλοντικές «επισκέψεις» στην Ευρώπη, όταν «όλα αυτά τελειώσουν».

Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης, που δημιούργησε πρόσφατα ένα Μεταβατικό Κυβερνητικό Συμβούλιο, δήλωσε ότι ένας άντρας που ισχυριζόταν ότι αντιπροσωπεύει τον Καντάφι επικοινώνησε με το Συμβούλιο για να διαπραγματευτεί τους όρους παραίτησης του λιβύου ηγέτη. Αν και ο Μουσταφά Γκεριάνι δεν δήλωνε σίγουρος για το κατά πόσον ο συγκεκριμένος άντρας ήταν πράγματι εκπρόσωπος του Καντάφι ή όχι, ξεκαθάρισε ότι οι αντικαθεστωτικοί δεν δέχονται καμία διαπραγμάτευση με το καθεστώς Καντάφι.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 09 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.