ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικό το outlook της Λετονίας από τον S&P

21:19 - 09 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Σε "θετική" από "σταθερή" αναβάθμισε την προοπτική της Λετονίας ο οίκος αξιολόγησης Standard&Poor's σήμερα, προσδιορίζοντάς την πλέον με τη βαθμολόγηση BB+ υπό το πρίσμα του μακροπρόθεσμου κρατικού χρέους της βαλτικής χώρας, κάτι που "ικανοποίησε" την κυβέρνηση στη Ρίγα.

"Οι εκτιμήσεις που διατυπώνονται τώρα γιά τη Λετονία εξισορροπούν πλέον την άποψη που έχουμε εμείς για τον ευάλωτο χαρακτήρα της ρευστότητας από το εξωτερικό σε συνδυασμό με το υπερβολικό βάρος του κρατικού χρέους της Λετονίας. Κι εμείς εκτιμούμε πια ότι αμφότεροι οι τομείς παρουσιάζουν μία βελτίωση, που συνδυάζεται με μία πολιτική σταθερότητα, τη δέσμευση γιά μεταρρύθμιση, τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και μία καλή αναπτυξιακή προοπτική", ανέφερε ο αναλυτής του οίκου Φρανκ Τζιλ.

Η κυβέρνηση στη Ρίγα επισήμανε ότι "η αποτίμηση από τον (οίκο) Standard&Poor's είναι πολύ σημαντική γιά τη δυναμική της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας. Εκτιμήθηκε η κυβερνητική προσπάθεια περιστολής του δημοσιονομικού ελλείμματος, το ότι τηρείται αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία. Όμως για να προκύψει κι άλλη αναβάθμιση της οικονομίας μας, θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για να εδραιωθεί η εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών μας".

Πρώην Δημοκρατία της ΕΣΣΔ, η Λετονία των 2,2 εκατομμυρίων, κράτος μέλος της 27μελούς ΕΕ από το 2004, μέσα στο 2009 εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης γνώρισε μία συρρίκνωση της οικονομίας της σε ποσοστό 18%--τη σφοδρότερη όλης της ΕΕ. Μάλιστα, αθροιστικά με το 2008, η συρρίκνωση άγγιξε το 25%, η σφοδρότερη παγκοσμίως για την εν λόγω διετία, όπως διέγνωσε στην Ουάσινγκτον το ΔΝΤ.

Έτσι, στα τέλη του 2008 η Ρίγα πήρε δάνεια με 7,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, άλλους δανειστές και την ΕΕ. Το 2010 το ποσοστό συρρίκνωσης της οικονομίας δεν ξεπέρασε το 0,2%. Εφέτος αναμένεται ανάπτυξη από την κυβέρνηση, που προσδοκά ρυθμό τουλάχιστον 3,3% .

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.