ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tρισέ: Θα ευνοηθούν οι υπερχρωμένες χώρες, αν...

13:29 - 14 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
“Ευνοικές” ρυθμίσεις για τα υπερχρεωμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης εξετάζει η ΕΚΤ, αλλά με προϋποθέσεις... Αυτό δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ.
«Η ΕΚΤ μπορεί να σκεφθεί να διευκολύνει σημαντικά τις χώρες με χρέη, εφόσον υλοποιούν τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής τους. Οι τόκοι μπορεί να μειωθούν, τα προγράμματα στήριξης να παραταθούν και η διάρκεια ακόμη και των υφιστάμενων δανείων να επιμηκυνθεί», διευκρίνισε ο κ. Τρισέ.


Στο κείμενο της προδημοσίευσης δεν δίνονται άλλες αναφορές για το ζήτημα αυτό, αλλά η διατύπωση παραπέμπει στη δυνατότητα πρόσθετης διευκόλυνσης -πέραν αυτής που αποφάσισε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης- για το χρέος της Ελλάδας και άλλων χωρών (Ιρλανδία και Πορτογαλία) και ειδικότερα για το κομμάτι εκείνο που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ από τις αγορές ομολόγων που έκανε τον τελευταίο χρόνο στη δευτερογενή αγορά.

Η ΕΚΤ εκτιμάται ότι έχει στο χαρτοφυλάκιό της ομόλογα αξίας 77 δισ. ευρώ και ένα μεγάλο μέρος του, περί τα 50 δισ. ευρώ, αφορά ελληνικά ομόλογα.

Στην ίδια συνέντευξη, ο κ. Τρισέ φέρεται να είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι «προσωρινό».

Ο ίδιος έκανε λόγο για την ανάγκη επιβολής ποινών στα κράτη-μέλη που παραβιάζουν τον όρο του Συμφώνου Σταθερότητας περί ελλειμμάτων, σε αντάλλαγμα για την παροχή οικονομικής βοήθειας.


Σε περίπτωση που οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν εγκρίνουν ένα τέτοιο σύστημα ποινών, ο κ. Τρισέ σκοπεύει να απευθυνθεί απευθείας στα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ήδη είναι προγραμματισμένη ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο για τις 21 Μαρτίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.