ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειώνονται τα επίπεδα ραδιενέργειας στην Ιαπωνία - Σβήστηκε η φωτιά στον αντιδραστήρα 4 στη Φουκουσάμα - Πανικός στο Τόκιο

09:05 - 15 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
(upd 5) Σβήστηκε τελικά η φωτιά που ξέσπασε στον αντιδραστήρα 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσάμα νωρίς το πρωί της Τρίτης, λίγο μετά την έκρηξη που προκάλεσε την καταστροφή του περιβλήματος του αντιδραστήρα 2 και τη διαρροή ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα, όπως ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση. Σύμφωνα με το πρακτορείο Jiji την επιχείρηση της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στον αντιδραστήρα είχε αναλάβει ο αμερικανικός στρατός. Επίσης, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση, μειώνονται πλέον τα επίπεδα ραδιενέργειας στην περιφέρεια Φουκουσάμα, τα οποία μετά την έκρηξη είχαν φτάσει σε επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία επίπεδα, ενώ ήδη «χαμηλά» επίπεδα ραδιενεργού νέφους είχαν εντοπισθεί στην ατμόσφαιρα στο Τόκιο.
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ακόμα ότι η ραδιενεργός μόλυνση στην ατμόσφαιρα γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, έχει αγγίξει πλέον επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα, καθώς ήδη έφθασε στις 400 μονάδες.
Αποτέλεσμα του πανικού που επικράτησε στο Τόκιο, ήταν πολλοί κάτοικοι να εγκαταλείψουν την πόλη, ενώ άλλοι έτρεξαν να προμηθευτούν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Ενδεικτικό της κατάστασης τρόμου, είναι ότι οι διάδρομοι των σούπερ μάρκετ και των παντοπωλείων του Τόκιο άδειασαν μετά το σεισμό, καθώς οι κάτοικοι ήθελαν να έχουν αποθέματα σε περίπτωση που θα πρέπει να κλειστούν στα σπίτια τους για ημέρες.
Αποτέλεσμα αυτού, ήταν η υπουργός Κατανάλωσης της Ιαπωνίας να καλέσειτους συμπολίτες της να μην αδειάζουν τα καταστήματα τροφίμων.
Παράλληλα, πολλές πρεσβείες συμβούλευσαν το προσωπικό τους και τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις πληγείσες περιοχές, τουρίστες διέκοψαν αιφνιδίως τις διακοπές τους και πολυεθνικές εταιρίες είτε κάλεσαν το προσωπικό τους να φύγει, είτε σχεδιάζουν την μετεγκατάστασή τους εκτός πόλεως.

Επίσης, σε ματαιώσεις πτήσεων προχώρησαν ή σκέφτονται να προχωρήσουν διάφορες αεροπορικές εταιρείες, λόγω της κατάστασης. Ήδη η αεροπορική εταιρία Eva Airways, η δεύτερη μεγαλύτερη της Ταϊβάν, ανακοίνωσε ότι θα ματαιώσει τις πτήσεις της προς το Τόκιο και το Σαπόρο μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Ταυτόχρονα, η Air China ματαίωσε τις πτήσεις της από το Πεκίνο και τη Σανγκάη προς το Τόκιο, που ήταν προγραμματισμένες για την Τρίτη και την Τετάρτη.
Προκειμένου να διασκεδάσει τον πανικό, ο Iάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιούκιο Εντάνο παραδέχθηκε ότι, "τώρα τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή των κατεστραμμένων αντιδραστήρων μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην ανθρώπινη υγεία".
Γύρω από τη ζώνη κινδύνου έχει εκκενωθεί περιοχή ακτίνας 20 χιλιομέτρων, αλλά όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Καν, δεν υπάρχει πρόθεση άμεσα να επεκταθεί. Πάντως ζητήθηκε από τους κατοίκους που παραμένουν στην περιοχή να κλειστούν στα σπίτια τους, να σφραγίσουν πόρτες και παράθυρα και να μην φοράνε ρούχα που έχουν εκτεθεί στο εξωτερικό περιβάλλον.
Η μετερεωλογική υπηρεσία της χώρας υπολογίζει ότι κινούνται με ταχύτητα 2-3 μέτρων το δευτερόλεπτο, αν και προβλέπεται να εξασθενήσουν αργότερα, κατά τη διάρκεια της ημέρας.



Tί λέει η ανακοίνωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας ανακοίνωσε ότι πληροφορήθηκε από τις ιαπωνικές αρχές ότι η φωτιά οφειλόταν στην ανάφλεξη δεξαμενής χρησιμοποιημένου καυσίμου και ότι ραδιενεργά υλικά απελευθερώθηκαν «απευθείας» στην ατμόσφαιρα. Οι ιαπωνικές αρχές πληροφόρησαν τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενεργείας (IAEA) ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας ανά ώρα στον πυρηνικό σταθμό φθάνει μέχρι τα 400 μιλισιβέρτ.
Οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν ότι η φωτιά στον αντιδραστήρα Νο.4 του πυρηνικού σταθμού προκλήθηκε πιθανόν από έκρηξη υδρογόνου, αναφέρεται στην ανακοίνωση της IAEA. Η IAEA ενημερώθηκε από τις ιαπωνικές αρχές για την έκρηξη στο κτίριο που στεγάζει τον αντιδραστήρα Νο. 2, η οποία σημειώθηκε στις 06.20 (τοπική ώρα). Η διαχειρίστρια εταιρεία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα Tepco ανακοίνωσε ότι κατασβέσθηκε η φωτιά στις εγκαταστάσεις του αντιδραστήρα Νο. 4 , ενώ η πίεση στον αντιδραστήρα Νο. 2 μειώθηκε μετά την έκρηξη.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:01 - 15 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.