ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πορτογαλία: Στα "μαχαίρια" κυβέρνηση-αντιπολίτευση για τα μέτρα - Έκκληση για συναίνεση απήυθυνε ο Σόκρατες

09:43 - 15 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Έκκληση για συναίνεση απήυθυνε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες στην αντιπολίτευση, προκειμένουν να αποδώσουν τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε και η χώρα να αποφύγει την ένταξη στο μηχανισμό στήριξης.
Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας συγκάλεσε τη Δευτέρα έκτακτο κυβερνητικό συμβούλιο το οποίο και ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου. Στη συνέχεια, σε διάγγελμα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται ώστε η Πορτογαλία να αποφύγει την τύχη της Ελλάδας και της Ιρλανδίας όπου το ΔΝΤ έχει λόγο στην οικονομική πολιτική. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι δεν χρειάζεται και δεν έχει ζητήσει προσφυγή στο μηχανισμό βοήθειας.
«Πρέπει να δείξουμε ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας, γιατί αν δε το κάνουμε κάποιος άλλος θα έρθει και θα το κάνει για εμάς», υπογράμμισε ο κ.Σόκρατες. Ζήτησε δε τη στήριξη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων ώστε να αποφευχθεί σε αυτό το σημείο μία πολιτική κρίση «που δεν θα έκανε καλό στην Πορτογαλία και θα χειροτέρευε την κατάσταση μας», όπως είπε.
Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνούνται να εγκρίνουν τα μέτρα (το τέταρτο πακέτο μέσα σε ένα χρόνο) απειλώντας έτσι τη βιωσιμότητα της κυβέρνησης μειοψηφίας του πρωθυπουργού. Ο Ζοζέ Σόκρατες, από την πλευρά του, έχει υπογραμμίσει ότι τα μέτρα δεν χρειάζονται την έγκριση του Κοινοβουλίου.
Ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, Πέδρο Κοέλιο, δήλωσε ήδη από την Παρασκευή ότι δεν θα υποστηρίξει τα μέτρα, για να τον ακολουθήσουν και άλλα μικρότερα κόμματα. Την ίδια ώρα, γράφει ο πορτογαλικός Τύπος, το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τον πρόεδρο Καβάκο Σίλβα επιδείνωσε τις ήδη ψυχρές σχέσεις του μαζί της.
Στο νέο πακέτο μέτρων της κυβέρνησης περιλαμβάνεται πάγωμα των συντάξεων ως το 2013 και φόρος στις συντάξεις άνω των 1500 ευρώ. Πάντως μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη για διάλογο.
Τελευταία τροποποίηση στις 09:53 - 15 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.