ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυστηρότερους κανόνες και λογοδοσία για τους οίκους αξιολόγησης

09:26 - 17 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Προβλέψεις που θα εξαφαλίζουν ότι οι οίκοι αξιολόγησης θα λογοδοτούν για τις αξιολογήσεις τους ιδιαίτερα για κρατικά ομόλογα ζητά προσχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που παρουσίασε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.
Το προσχέδιο ψηφίστηκε την Τετάρτη από την Επιτροπή, αλλά με την αποχή των Σοσιαλιστών, καθώς δεν υπήρξε ομοφωνία τόσο για τα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει γίνονται οι αξιολογήσεις όσο και για τη μορφή που θα μπορούσε να πάρει ανταγωνιστικός οίκος αξιολόγησης που θα δημιουργούσε η ΕΕ.

Το προσχέδιο, η πρόταση για το οποίο υποβλήθηκε από τον Γερμανό ευρωβουλευτή Βολφ Κλιντς (ΕΛΚ) ζητά τερματισμό του «ολιγοπωλίου» των τριών μεγάλων οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης και τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων για όλους τους οίκους.

Το κείμενο ζητά από την Κομισιόν να εξετάσει τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Αξιολόγησης Πιστοληπτικής Ικανότητας, που θα λειτουργούσε ως αντίπαλο δέος στους «μεγάλους τρεις» (Moody's, Fitch, Standard & Poor's). «Η δημιουργία ενός τέτοιου οργανισμού έχει νόημα μόνον αν είναι ολοσχερώς ανεξάρτητος. Στόχος του θα είναι να εντείνει τον ανταγωνισμό σε ένα σύστημα που σήμερα είναι περίπου ολιγοπώλιο καθώς μόλις τρεις οίκοι κυριαρχούν στην παγκόσμια αγορά», σημείωσε ο Β. Κλιντς.

Η έκθεση του Γερμανού ευρωβουλευτή ζητά παράλληλα να καταστεί νομικά δυνατή η δίωξη για αστική ευθύνη των οίκων σε περιπτώσεις βαριάς αμέλειας. «Οι οίκοι πρέπει να έχουν την ευθύνη των αξιολογήσεών τους. Το να δηλώνουν ότι απλώς διατυπώνουν μια άποψη δεν είναι σοβαρό. Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για περισσότερη υπευθυνότητα", δήλωσε ο Β. Κλιντς.

Το κείμενο επισημαίνει επίσης πως το βασικό πρόβλημα που επιδείνωσε την κρίση, ήταν ο διττός ρόλος των οίκων αξιολόγησης, ότι δηλαδή «οι οίκοι, ταυτόχρονα, αξιολογούν τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα και παρέχουν υπηρεσίες συμβούλου στις επιχειρήσεις που τα εκδίδουν». Αυτή τη «σύγκρουση συμφερόντων» θα επιχειρήσει να λύσει, μεταξύ άλλων, η νέα Ευρωπαϊκή Αρχή Χρηματοπιστωτικής Εποπτείας (ESMA), καταλήγει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.