ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατάπαυση του πυρός διέταξε ο Καντάφι - Έτοιμος να πάρει τα όπλα ο ΟΗΕ στη Λιβύη

09:07 - 18 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
(upd 2) Την κατάπαυση του πυρός διέταξε ο συνταγματάρχης Καντάφι για την προστασία των αμάχων, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα την Παρασκευή το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης. Η ανακοίνωση αυτή έγινε ενώ ετοιμαζόταν η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τον ΟΗΕ. Νωρίτερα, στην έκτακτη συνεδρίασή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε την πρόταση για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην Λιβύη, ενώ παράλληλα έδωσε έγκριση για τη λήψη "όλων των απαραίτητων μέτρων" με σκοπό την προστασία των πολιτών από τις δυνάμεις του Καντάφι. Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η στρατιωτική επιχείρηση στην Λιβύη, στην οποία ενδέχεται να συμμετέχουν η Γαλλία, η Βρετανία, πιθανόν οι ΗΠΑ και ένα ακόμη αραβικό κράτος, αναμενόταν εντός των επόμενων ωρών. Αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε ότι δεν αναμένεται άμεσα εμπλοκή των ΗΠΑ. 'Οπως μετέδωσε το Al Arabiyia, ο γιος του Καντάφι Saif Al-Islam δήλωσε πως η Λιβύη "δεν φοβάται" τον ΟΗΕ. Μιλώντας στο ραδιόφωνο αργά την Πέμπτη,ο ίδιος ο Καντάφι προειδοποίησε: "Θα έρθουμε . Από σπίτι σε σπίτι, από δωμάτιο σε δωμάτιο".

Η απόφαση του ΟΗΕ αποτελεί μια «πρόσκληση προς τους Λίβυους να αλληλοσκοτωθούν».δήλωσε Λίβυος καθεστωτικός αξιωματούχος. Η πρόταση ψηφίστηκε με 10 ψήφους σε σύνολο 15. Οι πέντε πού απείχαν είναι  Κίνα, Ρωσία, Γερμανία, Βραζιλία και Ινδία.
Τόσο η ψήφιση της Ζώνης Απαγόρευσης των Πτήσεων, όσο και η απόφαση Καντάφι για κατάπευση του πυρός έγιναν δεκτά με πανηγυρισμούς από τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη, τη στιγμή που οι δυνάμεις του Συνταγματάρχη επρόκειτο να πραγματοποιήσουν επίθεση στη Βεγγάζη, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως η αναφορά σε «κάθε απαραίτητου μέτρου» προκειμένου να προστατευτούν οι πολίτες και οι κατοικημένες περιοχές, μπορεί να σημαίνει και ανάληψη ακόμη και στρατιωτικής δράσης κατά της Τρίπολης.
Όπως μεταδίδει το Reuters, το υπουργείο Άμυνας της Λιβύης απειλεί με γενικευμένη σύρραξη σε περίπτωση ξένης στρατιωτικής εμπλοκής και προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις ναυτικές και αεροπορικές δυνάμεις που εδρεύουν στη Μεσόγειο. «Η Μεσόγειος Θάλασσα θα βρεθεί σε κίνδυνο, όχι μεσοπρόθεσμα, αλλά μακροπρόθεσμα» διακηρύττει το καθεστώς.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:54 - 18 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.