ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Να ενισχύσει η ΕΕ τους εποπτικούς μηχανισμούς μέσω του Συμφώνου για το Ευρώ

21:10 - 18 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Να ενισχυθούν οι εποπτικοί μηχανισμοί κι οι μηχανισμοί ταχείας επέμβασης στη 17μελή ευρωζώνη, ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες το μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Γερτρούδη Τούμπελ-Γκούγκερελ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «Σύμφωνο για το ευρώ», που αναμένεται να εγκριθεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο των 24-25 Μαρτίου, να λειτουργήσει στην πράξη κατά τα αναμενόμενα.
«Επιθυμούμε να δούμε τις πρώιμες αυτές αντιδράσεις, στην περίπτωση που κράτη σωρεύουν οικονομικές ανισορροπίες, χάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ αναφερόμενη στους μηχανισμούς εποπτείας της ευρωζώνης, η κ. Τούμπελ-Γκούγκερελ επισήμανε ότι πρέπει κατά την άποψή της «η εποπτεία αυτή να είναι ευρεία, δηλαδή να μην επικεντρώνεται, μόνον, στο δημόσιο έλλειμμα μιας χώρας, αλλά να αφορά και το χρέος της, όπως κι άλλα κριτήρια ανταγωνιστικότητας, όπως είναι τα τρέχοντα ισοζύγιά της (πληρωμών, εμπορικό)».

Πάντως το «Σύμφωνο γιά το ευρώ», που επιτάσσει γιά τα μέλη της ευρωζώνης μειώσεις μισθών και τα χαμηλά εθνικά δημόσια ελλείμματα έχει, μετά την αρχική έγκρισή του στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο της 11ης Μαρτίου, προκαλέσει έντονους αντίλογους.

Τελική απόφαση για το «Ευρωσύμφωνο» αναμένεται να ληφθεί στο Ευρωπαϊκό συμβούλιο των 24-25 Μαρτίου.

«Εθελοντικά», το σύμφωνο αφορά και τα 10 μέλη της ΕΕ, που σήμερα δεν ανήκουν στην ευρωζώνη.

 

Συμφωνία με τη Σερβία

 

Στο Βελιγράδι, η κ.Τούμπελ Γκούγκερελ υπέγραψε σήμερα συμφωνία ανάμεσα στην ΕΚΤ και την Τράπεζα της Σερβίας. Εκ μέρους της Τράπεζας της Σερβίας τη συμφωνία υπέγραψε ο κ. Ντέγιαν Σόσκιτς. Ο κ. Σόσκιτς εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να μεγαλώνει στο μέλλον η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών απέναντι στη χώρα του.

Από την πλευρά της, η κ. Τούμπελ Γκούγκερελ εξέφρασε την ικανοποίησή της, που ο οίκος Standard & Poor's αναβάθμισε την αξιολόγησή του γιά τη σερβική πιστοληπτική ικανότητα στο εθνικό νόμισμα και σε συνάλλαγμα, από BB- σε BB. «Σημαντικό στοιχείο, που μαρτυρά την εμπιστοσύνη στη Σερβία».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.