ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμια Τράπεζα: Στα 165 δισ. ευρώ "βλέπει" το κόστος από το σεισμό και το τσουνάμι στην Ιαπωνία

09:56 - 21 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Το κόστος από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου για την ιαπωνική οικονομία μπορεί να ανέλθει στα 165 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4% περίπου του ΑΕΠ της τρίτης μεγαλύτερης οκονομίας του κόσμου, εκτιμά η Παγκόσμια Τράπεζα.
Ωστόσο, στην τελευταία έκθεσή της για τις οικονομικές προοπτικές στις χώρες της Ασίας και του Ειρηνικού επισημαίνει ότι η γρήγορη ανοικοδόμηση θα βοηθήσει στην ανάκαμψη.

«Με βάση την προηγούμενη εμπειρία, η πραγματική αύξηση του ΑΕΠ θα επηρεαστεί αρνητικά στα μέσα του 2011», σημειώνει και προσθέτει ότι θα υπάρξει ανάκαμψη τα επόμενα τρίμηνα, «όταν οι προσπάθειες ανοικοδόμησης, οι οποίες είναι πιθανόν να διαρκέσουν πέντε χρόνια, επιταχυνθούν».Η πιο αισιόδοξη πρόβλεψη της τράπεζας κάνει λόγο για κόστος 86 δισ. ευρώ, δηλαδή το 2,5% του ιαπωνικού ΑΕΠ.

Όπως επισημαίνουν οι οικονομολόγοι, οι καταστροφές στην Ιαπωνία μπορεί να έχουν επιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ασία, αλλά είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί το κόστος αυτό. «Στο άμεσο μέλλον, οι επιπτώσεις θα φανούν κυρίως στον τομέα του εμπορίου», υπογραμμίζουν.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:03 - 21 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.