ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στη Λιβύη- Για "σταυροφορία" μιλάει ο Πούτιν

17:09 - 21 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Με "μεσαιωνικό κάλεσμα σε σταυροφορία" παρομοίασε την Δευτέρα ο Ρώσος πρωθυπουργός Vladimir Putin το ψήφισμα του ΟΗΕ που ενέκρινε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, μετά και το δεύτερο κύμα επιθέσεων από τις δυνάμεις της Δύσης κατά κυβερνητικών στόχων στη χώρα. Την ώρα που κλιμακώνεται σε διπλωματικό επίπεδο η αντιπαράθεση για τις επιχειρήσεις, αξιωματούχοι στην Τρίπολη είπαν ότι πύραυλος που είχε στόχο τον Μουαμάρ Καντάφι κατέστρεψε κτίριο στο οχυρό που διαμένει.
"Ήταν βάρβαρος βομβαρδισμός", είπε εκπρόσωπος της κυβέρνησης Mussa Ibrahim,  δείχνοντας θραύσματα που ισχυρίστηκε ότι ήταν από πύραυλο. "Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις  (δηλώσεις) Αμερικανών και Δυτικών... ότι δεν σκοπεύουν να χτυπήσουν αυτό το μέρος". 
Οι συμμαχικές δυνάμεις δεν σχολίασαν την επίθεση. 

"Το ψήφισμα ήταν ελαττωματικό και με ψεγάδια", είπε ο Putin, του οποίου η χώρα δεν έκανε  χρήση του δικαιώματος αρνησικυρίας στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών. "Επιτρέπει τα πάντα.  Μοιάζει με μεσαιωνικό κάλεσμα σε σταυροφορία", πρόσθεσε.  
Στόχος των επιθέσεων ήταν εγκαταστάσεις αεράμυνας των κυβερνητικών δυνάμεων  προκειμένου να εξασφαλιστεί η υπεροχή των Δυτικών στον αέρα. Στις επιθέσεις συμμετέχουν  δυνάμεις των ΗΠΑ, σε συνασπισμό με τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τον Καναδά,  μεταξύ άλλων. 
Υπό την απειλή στρατιωτικής επέμβασης, οι λιβυκές δυνάμεις ανακοίνωσαν κατάπαυση  πυρός την Παρασκευή, ωστόσο, η Δύση εξαπέλυσε τις πρώτες επιθέσεις το Σάββατο στο  πλαίσιο της μεγαλύτερης στρατιωτικής επιχείρησης που έχει πραγματοποιηθεί σε αραβική χώρα  μετά την εισβολή των Αμερικανών στο Ιράκ το 2003.  Σε περίπτωση που ο αραβικός κόσμος  αποσύρει την στήριξή του στην επιχείρηση, αναλυτές σε θέματα άμυνας υποστηρίζουν ότι θα  δυσκολέψουν οι επιχειρήσεις της Δύσης. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο αντιναύαρχος Bill Gortney, επικεφαλής του αμερικανικού  γενικού επιτελείου στρατού δήλωσε ότι δεν υπάρχει νέα δραστηριότητα των λιβυκών  αεροπορικών δυνάμεων ή έλεγχοι με ραντάρ, αντίθετα παρατηρείται σημαντική μείωση της  επιτήρησης από αέρος μετά την έναρξη των επιθέσεων. 

Η Βεγγάζη πάντως δεν έχει ακόμη διαφύγει τον κίνδυνο, δήλωσε ο Gortney, αν και οι δυνάμεις  του Καντάφι στην περιοχή έχουν δεχθεί ισχυρό πλήγμα.  
Λίβυος αξιωματούχος ανακοίνωσε και νέα κατάπαυση πυρός την Κυριακή, λέγοντας ότι οι  λιβυκές ένοπλες δυνάμεις διέταξαν το "παύσατε πυρ" στις 21:00 ώρα Ελλάδος. Τόσο πριν όσο  και μετά τις δηλώσεις, βαριά αντιαεροπορικά πυρά βάλλονταν κατά των συμμαχικών δυνάμεων  από το κέντρο της Τρίπολης. 
Στην κεντρική Βεγγάζη ακούγονταν αργά την Κυριακή σποραδικές εκρήξεις και ανταλλαγές  πυροβολισμών. Στην Μισράτα, το τελευταίο προπύργιο των αντικαθεστωτικών στην δυτική  Λιβύη, κυβερνητικές δυνάμεις συγκρούονταν με αντικαθεστωτικούς. 

Στο μεταξύ, ισότοποι της αντιπολίτευσης και αραβικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ένας από τους γιους του λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο της Τρίπολης. Όπως σημειώνεται ο Χάμις Καντάφι φέρεται να είχε τραυματιστεί το Σάββατο, όταν ένας πιλότος της λιβυκής πολεμικής αεροπορίας έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος του στο κτιριακό συγκρότημα Μπαμπ αλ Αζιζία, όπου πιστεύεται ότι βρίσκονται ο Καντάφι ή/και κάποιοι από τους συγγενείς του.
Τελευταία τροποποίηση στις 17:22 - 21 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.