ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαντος: Η πολιτική κρίση μπορεί να οδηγήσει την Πορτογαλία στο μηχανισμό

20:21 - 21 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Η πολιτική κρίση την οποία διέρχεται η Πορτογαλία ίσως εξωθήσει την κυβέρνησή της να ζητήσει εξωτερική οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος.
"Αν πυροδοτηθεί τώρα οικονομική κρίση, η χώρα θα αντιμετωπίσει σοβαρές δυσκολίες σε ό,τι αφορά την πρόσβασή της στις αγορές για δανεισμό. . . πιστεύω ότι πλανάται ένας κίνδυνος, ως προς την δυνατότητά μας να δανειοδοτηθούμε", υπογράμμισε ο ντος Σάντος, που έλαβε μέρος στο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. "Αυτήν την ώρα, μία πολιτική κρίση θα σπρώξει τη χώρα στα χέρια όσων τής προτείνουν εξωτερική οικονομική βοήθεια", πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Υπενθυμίζεται ότι ο ηγέτης της πορτογαλικής κεντροδεξιάς, Πέδρο Πάσος Κοέλιου διαβεβαίωσε σήμερα ότι απορρίπτει κάθε διαπραγμάτευση με τη σοσιαλιστική κυβέρνηση μειοψηφίας για να εγκριθεί από το κοινοβούλιο ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας το οποίο κρίνεται "κρίσιμο" από την ΕΕ. Ανήγγειλε συγχρόνως ότι το πρόγραμμα θα καταψηφιστεί στο κοινοβούλιο από το κόμμα του, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει κυβερνητική κρίση στην Πορτογαλία στις παραμονές του Ευρωπαϊκού συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί ΕΕ) την 24η και 25η Μαρτίου.

Ο πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες κι ο Πέδρο Πάσος Κοέλιου είχαν σήμερα στη Λισαβόνα 45λεπτη συνάντηση στο τέλος της οποίας "συμφώνησαν πως διαφωνούν", σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή.

Στο κοινοβούλιο η κεντροδεξιά έχει 102 ψήφους, ενώ οι Σοσιαλιστές 97.

Τριάντα ένας βουλευτές των κομμάτων της πορτογαλικής αριστεράς (Bloco de Esquerda, PCP και Πράσινοι) κατέστησαν σαφές ότι θα προτείνουν ένα δικό τους πρόγραμμα λιτότητας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Κοινοβουλευτικών υποθέσεων Χόρχε Λακάου, με δηλώσεις του έκρινε ότι "δεν μπορεί δυστυχώς να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να παραιτηθεί", εφόσον η αντιπολίτευση διατηρήσει την ίδια άρνηση να διαπραγματευτεί με την κυβέρνηση, ενόψει της κοινοβουλευτικής έγκρισης του προγράμματος λιτότητας.

Το νέο πακέτο λιτότητας που παρουσίασε δημόσια η κυβέρνηση στη Λισαβόνα την 11η Μαρτίου έχει στόχο να μειωθεί το έλλειμμα --από 4,6% φέτος σε 3% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο--ώστε να κατευναστούν οι χρηματαγορές και να αποφευχθεί η προσφυγή της Λισαβόνας σε εξωτερική οικονομική βοήθεια.

Το πρόγραμμα έχουν επαινέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η φορολόγηση των συντάξεων, η μείωση των δαπανών για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κοινωνικών ευεργετημάτων και δαπανών, καθώς κι η μεταρρύθμιση στην αγορά εργασίας, είναι ανάμεσα στα στοιχεία που περιλαμβάνει το πρόγραμμα λιτότητας αυτό.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, θύμισε σήμερα στην πορτογαλική κυβέρνηση ότι στον τομέα της συρρίκνωσης του δημοσίου ελλείμματος "έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις".

"Η Πορτογαλία έχει αναλάβει κάποιες δεσμεύσεις, δεν μπορούμε λοιπόν να απομακρυνθούμε από τις δεσμεύσεις αυτές", τόνισε ο λουξεμβούργιος αξιωματούχος.

Ο ίδιος θύμισε ότι το νέο πακέτο λιτότητας όχι μόνον υποστηρίζεται από την Επιτροπή και την ΕΚΤ αλλά και έγινε λόγος γύρω απ' αυτά κατά το Ευρωπαϊκό συμβούλιο, που έγινε στις Βρυξέλλες την 11η Μαρτίου.

Οι χρηματαγορές, εδώ και πολλούς μήνες, θεωρούν την Πορτογαλία ως "πιθανό αποδέκτη" μιας εξωτερικής οικονομικής βοήθειας από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως ακριβώς έγινε πέρυσι με την Ελλάδα και με την Ιρλανδία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.