ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tέταρτη μέρα βομβαρδισμών στη Λιβύη - Τα μαζεύει και φεύγει η Γερμανία

08:47 - 23 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
(upd 2) Εντείνεται το σφυροκόπημα στη Λιβύη. Ξημερώματα της Τετάρτης δύο νέες ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο της Τρίπολης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο βομβαρδισμός έγινε από ένα μαχητικό, ενώ ακούστηκαν και αντιαεροπορικά πυρά. Πρόκειται για την τέταρτη νύχτα επιχειρήσεων των συμμαχικών δυνάμεων, αλλά παρά το γεγονός ότι έχουν καθηλωθεί τα μαχητικά αεροσκάφη του Μουαμάρ Καντάφι, οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα πόλεων που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί. Εν τω μεταξύ, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΝΑΤΟ επιταχύνουν τις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου σχετικά με τις επιχειρήσεις στη Λιβύη.
Η Μισράτα κατελήφθη από τα τανκ του Καντάφι, ενώ αμφίρροπη είναι η κατάσταση στην Αζνταμπίγια, στα ανατολικά της χώρας. Επίθεση από δυνάμεις του Καντάφι δέχθηκε και η Ζιντάν, μια μικρή πόλη κοντά στα σύνορα με την Τυνησία. Ειδικότερα, στη Μισράτα, βρίσκεται σε εξέλιξη σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, καθώς δεν υπάρχει νερό, τα τρόφιμα τελειώνουν και η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι απελπιστική.

Στο μεταξύ, σε συμφωνία για το ρόλο του ΝΑΤΟ στις επιχειρήσεις στη Λιβύη ήρθαν αργά την Τρίτη η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες ενώ, ταυτόχρονα, και η Τουρκία φαίνεται ότι άρει πολλές από τις αντιρρήσεις που είχε, σε μία κίνηση να δοθεί τέλος το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η Συμμαχία για το μέλλον των επιχειρήσεων. Την ίδια ώρα "Θα σας νικήσουμε" είναι η απάντηση Καντάφι. Στο πολεμικό μέτωπο καθεστωτικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν προπύργια των αντικαθεστωτικών, ενώ οι Δυτικές δυνάμεις συνεχίζουν τα πυραυλικά πλήγματα.

Με κοινή δήλωση τους οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Γαλλίας, συμφώνησαν στη «χρήση των δομών της ΝΑΤΟϊκής διοίκησης για την υποστήριξη της συμμαχίας» των χωρών για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων.

Νωρίτερα, ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Νικολά Σαρκοζί είχαν τηλεφωνική συνομιλία, αναφέρει η ανακοίνωση. Σε χωριστή επικοινωνία, ο Μπ.Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον συμφώνησαν ότι το στρατιωτικό σκέλος της επιχείρησης πρέπει να περάσει στο ΝΑΤΟ. Οι εξελίξεις στη Λιβύη ανάγκασαν τον πρόεδρο Ομπάμα να επιστρέψει εσπευσμένα από την πενταήμερη περιοδεία στη Νότια Αμερική, η οποία σε μεγάλο βαθμό επισκιάστηκε από τις εξελίξεις στη βόρεια Αφρική.

Παράλληλα, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι αντιρρήσεις της Τουρκίας είχαν σε μεγάλο βαθμό καμφθεί. Η Άγκυρα είχε εκφράσει την αντίθεση της στον έλεγχο από το ΝΑΤΟ της ζώνης απαγόρευσης πέρα από τα όρια που είχε επιβάλλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, μπλοκάροντας κατ’ουσίαν μία απόφαση από το ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ακόμη ότι την Τρίτη, η Τουρκία αποδέχτηκε να εκπροσωπεί τα διπλωματικά συμφέροντα των ΗΠΑ στη Λιβύη, μετά από σχετικό αίτημα της Ουάσινγκτον η οποία έκλεισε την πρεσβεία της στην Τρίπολη από τον περασμένο μήνα.

Παραταύτα, την ίδια στιγμή, η Γερμανία, που επίσης αντιτίθεται στην ανάληψη ρόλου από το ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι απέσυρε όλες τις δυνάμεις των στρατιωτών που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις της Συμμαχίας στην περιοχή της Μεσογείου. Συγκεκριμένα, αποσύρονται δύο φρεγάτες και δύο σκάφη με συνολικά 550 άνδρες πλήρωμα και 60 έως 70 Γερμανοί στρατιώτες, οι οποίοι συμμετείχαν σε αποστολή των αεροσκαφών AWACS στο χώρο της Μεσογείου. Αφορμή ήταν η συμφωνία στους κόλπους του ΝΑΤΟ ότι οι ναυτικές δυνάμεις των χωρών του θα επιβάλλουν την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων κατά της Λιβύης.

Σημειώνεται ότι σε σύντομη, ζωντανή τηλεοπτική εμφάνιση του αργά την Τρίτη ο συνταγματάρχης Καντάφι εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η Λιβύη θα βγει νικηφόρα από την αναμέτρηση με τις δυτικές χώρες και με τους αντικαθεστωτικούς.


Τελευταία τροποποίηση στις 10:59 - 23 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.