ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλο και πιο κοντά στη διάσωση η Πορτογαλία; - Κρίσιμη η ψηφοφορία για τα μέτρα

10:03 - 23 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Σε απόσταση αναπνοής από το μόνιμο μηχανισμό στήριξης η Πορτογαλία. Ένα 24ωρο πριν την έναρξη των διαδικασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες κατά την οποία οι Ευρωπαίοι αρχηγοί καλούνται να αποφασίσουν για το συνολικό “πακέτο” μέτρων ενάντια στην παγκόσμια κρίση χρέους, η χώρα “απειλείται” με την προσφυγή της στο Ταμείο διάσωσης λόγω πολιτικής κρίσης...

Στη σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή θα κριθεί το μέλλον της Πορτογαλίας, καθώς και η παραμονή της τωρινής κυβέρνησης στην εξουσία. Η ψηφοφορία αφορά στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση και τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων περικοπή των δημοσίων δαπανών, καθώς και έκτακτη εισφορά στις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ.

Τα εν λόγω μέτρα βρίσκουν εκ διαμέτρου αντίθετη την αντιπολίτευση και έχουν προκαλέσει ισχυρές αντιδράσεις εκ μέρους της, ενώ η ίδια παραμένει ακλόνητη στην έκκληση του πρωθυπουργού της χώρας, Ζοζέ Σόκρατες για αποδοχή των μέτρων λιτότητας και ένωση και των δύο πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου η Πορτογαλία να μην χρειαστεί εν τέλει τη διάσωση.

Να σημειωθεί ότι ο ο υπουργός οικονομικών της χώρας, Φερνάντο Ταξέιρα Ντος Σάντος προειδοποίησε την ΕΕ, το πρωί της Δευτέρας, ότι σε περίπτωση που δεν περάσουν τα μέτρα, η Πορτογαλία θα στραφεί αμέσως στον Μηχανισμό Στήριξης γιατί «οι παρούσες συνθήκες στην αγορά δεν είναι διατηρήσιμες σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο».

«Ο Σόκρατες έπαιξε το τελευταίο του δραματικό χαρτί», ακούστηκε να λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος λίγο πριν αρχίσει η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλες.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:14 - 23 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.