ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

S&P: Κεφάλαια έως και 250 δισ. ευρώ θα χρειστούν οι ευρωπαικές τράπεζες

13:29 - 23 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Με κεφάλαια ύψους έως και 250 δισ. ευρώ θα αναγκαστούν πιθανότατα να τροφοδοτηθούν οι ευρωπαικές τράπεζες επισημαίνει ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τα “τεστ κοπώσεως” στα οποία προχώρησε ο εν λόγω οίκος για 99 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, δείγμα που αντιπροσωπεύει το 70% του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, επικαλούμενος το χειρότερο σενάριο το οποίο θέλει την οικονομική ύφεση να ταλανίζει την Ευρώπη έως και το 2015. Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν από τα stress test, 22 εξ αυτών των τραπεζών θα χρειαστεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια 161 δισ ευρώ. Επομένως, εκτιμάται ότι για το σύνολο του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, οι ανάγκες για νέα κεφάλαια θα ήταν της τάξεως των 200-250 δις. Ευρώ.

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί, ότι λαμβάνοντας υπόψη το δυσμενές αυτό σενάριο σχετικά με τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι πρώτες του εν λόγω κλάδου που πλήττονται περαιτέρω, ενώ έπονται οι ιρλανδικές, οι ισπανικές και οι πορτογαλικές. Με βάση το σενάριο του stress test, οι δανειακές ανάγκες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων θα αυξάνονταν κατά 20% στην 5ετία.


Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.