ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταυράκης (ΥΠΟΙΚ Κύπρος): Οι επιχειρήσεις πρέπει να βρουν ψηφιακές λύσεις για να είναι βιώσιμες

20:40 - 23 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Την πεποίθηση ότι η έξοδος από την οικονομική κρίση πρέπει να είναι ψηφιακή, εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Χαρίλαος Σταυράκης, τονίζοντας πως επιχειρήσεις που δεν θα επενδύσουν στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία μπορεί να μην είναι βιώσιμες.
Στην ομιλία του, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της ημερίδας με τίτλο ''Η ανάπτυξη της Ευρυζωνικότητας στην Κύπρο, ''ο κ. Σταυράκης ανέφερε ότι ''το διαδίκτυο έχει επιφέρει την ψηφιακή οικονομία και μας έχει δώσει νέους τρόπους επικοινωνίας, μάθησης, ψυχαγωγίας, ενημέρωσης, εξυπηρέτησης αγοράς- πωλήσεων και συναλλαγών''.
''Η νέα αυτή οικονομία παρέχει δυναμικούς τρόπους ανάπτυξης στις επιχειρήσεις, διαμορφώνοντας τον τρόπο επικοινωνίας, συναλλαγής και εξυπηρέτησης μέσω διαδικτύου'', τόνισε.
Σύμφωνα με τον κ. Σταυράκη, ''βλέπουμε τη διαμόρφωση της ευρυζωνικής πρόσβασης να εξελίσσεται σε ένα επίπεδο χρησιμότητας και ανάγκης, πλησιάζοντας αυτό του ηλεκτρισμού και νερού''.
''Είναι αναγκαίο για κάθε επιχείρηση, υπηρεσία και σπίτι να έχει πρόσβαση σήμερα στο διαδίκτυο και συμμετοχής τους στην αναπτυσσόμενη ψηφιακή οικονομία, παγκοσμιοποίηση και ανταγωνιστικότητα. Επιχειρήσεις που δεν θα επενδύσουν και συμμετέχουν στη δυναμική αυτή οικονομία, μπορεί τα επόμενα χρόνια να μην είναι βιώσιμες'', πρόσθεσε.
Επικαλέστηκε διεθνή έρευνα από την εξειδικευμένη εταιρεία International Data Corporation (IDC), σύμφωνα με την οποία, ο ευρύτερος τομέας της Πληροφορικής θα αποτελέσει μια παγκόσμια “ατμομηχανή” της απασχόλησης στα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 5,8 εκατ. νέες θέσεις εργασίας κατά την επόμενη τετραετία.
Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, γύρω στο 4,8% ετησίως εκτιμάται ότι θα είναι η αύξηση του τζίρου ειδικότερα για λογισμικό, το οποίο θεωρείται ότι θα αποτελέσει την κυρίαρχη δύναμη πίσω από την αναζωογόνηση της αγοράς πληροφορικής.
Ο κ. Σταυράκης επεσήμανε ακόμη πως η αύξηση της απασχόλησης στον τομέα της πληροφορικής αναμένεται να είναι τριπλάσια από την αύξηση των θέσεων εργασίας γενικά στις οικονομίες του πλανήτη, καθώς σιγά-σιγά βγαίνουν από την οικονομική κρίση.
Υπενθύμισε εξάλλου, πως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα της ενημέρωσης για κυβερνητικές υπηρεσίες, διεκπεραίωσης συναλλαγών όπως ανανέωσης της άδειας αυτοκινήτου, υποβολή φορολογικής δήλωσης καθώς και επικοινωνία με κρατικές υπηρεσίες.
''Όλες αυτές οι χρήσεις και εφαρμογές δημιουργούν την ανάγκη για συνεχή ανάπτυξη, χρήση και αξιοποίηση της ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο', κατέληξε.
Η ημερίδα περιλάμβανε παρουσίαση του θέματος και συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με εκπρόσωπους του Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα της Πληροφορικής στην Κύπρο.
Οι συντονιστές της δημόσιας αυτής συζήτησης, κύριοι Κώστας Αγρότης από τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (CCS) και Αντρέας Χατζηιωάννου από τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), παρουσίασαν Στατιστικά Στοιχεία Ευρυζωνικότητας στην Κύπρο με βάση την Ευρωπαϊκή Έκθεση Ψηφιακής Ανταγωνιστικότητας και τα Αποτελέσματα σχετικών προηγούμενων εκδηλώσεων των δύο Συνδέσμων.
Οι Φορείς που συμμετείχαν στη συζήτηση, ανέλυσαν τις αδυναμίες και τα προβλήματα, αναγνώρισαν τις ευκαιρίες και καθόρισαν τις εισηγήσεις που αφορούν την ευρυζωνική ανάπτυξη του διαδικτύου στην Κύπρο.
Την ημερίδα, που ήταν ανοιχτή για το κοινό, παρακολούθησαν πάνω από 100 άτομα, επαγγελματίες του τομέα Τεχνολογίας, Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Κύπρο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.