ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν: Έως το 2015 θα έχει ολοκληρωθεί ο South Stream

21:52 - 23 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι οι συναντήσεις του πρωθυπουργού της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με την πολιτική ηγεσία της Σερβίας.
Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς συζητήθηκαν θέματα οικονομικής και ενεργειακής συνεργασίας, θέματα ασφάλειας αλλά και το ζήτημα του Κοσόβου. Ο αγωγός φυσικού αερίου "South stream" κυριάρχησε και όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, έλαβε τη διαβεβαίωση του Ρώσου πρωθυπουργού ότι το έργο θα υλοποιηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται δηλαδή μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναφερόμενος στο θέμα ανακοίνωσε ότι όλο και περισσότερες εταιρίες από χώρες της Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο κατανοώντας την σημασία του για την ενεργειακή ασφάλεια της δυτικής Ευρώπης. Στη συνάντηση Τάντιτς - Πούτιν συμφωνήθηκε επίσης η διεύρυνση της ενεργειακής συνεργασίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού στην Σερβία, όπως επίσης και τη συμμετοχή ρωσικών εταιριών στην επισκευή σερβικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο κ. Πούτιν ανέφερε επίσης, στη συνέντευξη Τύπου, ότι η Ρωσία θα χρηματοδοτήσει με 800 εκατομμύρια ευρώ διάφορα αναπτυξιακά έργα. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων αυτών θα διατεθεί για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου της Σερβίας ενώ ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί στον αγροτικό τομέα, για την παραγωγή προϊόντων που θα εξάγονται στη Ρωσία. Συμφωνήθηκε επίσης να συμμετάσχουν σερβικές κατασκευαστικές εταιρίες σε έργα που θα γίνουν στο Σότσι για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του 2014.
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας επίσης απασχόλησε τις συνομιλίες Τάντιτς - Πούτιν. Ο Ρώσος πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου ότι η Μόσχα παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τη διαδικασία αυτή και δεν έχει αντιρρήσεις για την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον δεν βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Μπόρις Τάντιτς επισήμανε ότι η Ε.Ε. αποτελεί στρατηγικό στόχο της Σερβίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα παραμεληθούν οι σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Σχετικά με το ζήτημα του Κοσόβου ο Βλαντίμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία στέκεται και θα σταθεί στο πλευρό της Σερβίας υποστηρίζοντας όλες τις αποφάσεις του Βελιγραδίου. Πρόσθεσε δε ότι στη διαδικασία του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας που άρχισε στις Βρυξέλες θα επιμείνει ώστε να μην ζημιωθεί η Σερβία. Κατά την διευρυμένη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί που συνοδεύουν το Ρώσο πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου της Σερβίας με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Μίρκο Τσβέτκοβιτς, υπογράφηκαν συμφωνίες, τουριστικής συνεργασίας, επιστημονικής-τεχνολογικής συνεργασίας και συμφωνία συνεργασίας στον τομέα των συγκοινωνιών.
Η κατάσταση στη βόρεια Αφρική επίσης απασχόλησε τις συνομιλίες που είχε στο Βελιγράδι ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ερωτηθείς ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη συνέντευξη Τύπου, για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, επισήμανε: "Προκαλεί έντονη ανησυχία το γεγονός ότι λαμβάνονται τόσο εύκολα αποφάσεις για τη χρήση βίας" και συμπλήρωσε ότι "η απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ να προστατευτεί ο πληθυσμός από την αεροπορία του Καντάφι είναι τίμια, αλλά αυτοί επιχειρούν παντού. Πως γίνεται να θέλεις να προστατέψεις τον πληθυσμό καταστρέφοντας ολόκληρη τη χώρα";
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφτηκε επίσης το σερβικό κοινοβούλιο όπου συναντήθηκε με την πρόεδρο Σλάβιτσα Τζούκιτς - Ντεγιάνοβιτς και τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων. Ο Ρώσος πρωθυπουργός θα μετέβη επίσης στον ιερό Ναό του Αγίου Σάββα όπου τον υποδέχθηκε ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος. Λίγο πριν αναχωρήσει θα επισκεφτεί για λίγα λεπτά το στάδιο "Μαρακάνα" κατά τη διάρκεια φιλικού αγώνα των νέων του Ερυθρού Αστέρα με τη ομάδα νέων της ρωσικής Ζενίθ της οποίας ο Πούτιν είναι οπαδός.
Τελευταία τροποποίηση στις 22:00 - 23 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.