ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα: Θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε επιστημονικές ανακαλύψεις σε δύο χρόνια

15:03 - 29 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Είναι γνωστό ότι η Κίνα αναμετράται στα "ίσια" με τις ΗΠΑ για την παγκόσμια πρωτοκαθεδρία σε πάρα πολλά επίπεδα. Πλέον, ένα από αυτά είναι και ο επιστημονικός τομέας, καθώς η Ασιατική υπερδύναμη θα ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε επιστημονικές ανακαλύψεις το 2013 - πολύ νωρίτερα απ' όσο αναμενόταν. Αυτό είναι το συμπέρασμα κατέληξε της βρετανικής Βασιλικής Ακαδημίας, η οποία χαρακτηρίζει «ιδιαιτέρως εντυπωσιακή» την άνοδο των κινεζικών επιστημών.

Μέχρι τώρα, οι ερευνητές θεωρούσαν ότι η Κίνα θα ξεπερνούσε τις ΗΠΑ μετά το 2020. Όμως η νέα αυτή έρευνα δείχνει ότι η Κίνα, αφού εκτόπισε τη Βρετανία από την δεύτερη θέση στην παραγωγή επιστημονικής γνώσης, ενδέχεται να ξεπεράσει και τις ΗΠΑ σε λιγότερο από δυο χρόνια.
Στόχος της έρευνας, που έχει τον τίτλο "Γνώση, δίκτυα και έθνη", ήταν να βρεθεί ποιος μπορεί να στερήσει τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ιαπωνίας από την κυριαρχία τους στον τομέα των επιστημών. Το 1996, την πρώτη χρονιά που εξέτασε η έρευνα, οι ΗΠΑ δημοσίευσαν 292.513 εργασίες - υπερδεκαπλάσιες από τις 25.474 της Κίνας. Αλλά το 2008, οι ΗΠΑ εμφάνισαν ελάχιστη αύξηση για να φθάσουν τις 316.317 εργασίες, ενώ η Κίνα επταπλασίασε την παραγωγικότητά της στο συγκεκριμένο τομέα, φθάνοντας τις 184.080.

Ο καθηγητής σερ Κρις Λουέλιν Σμιθ, υπεύθυνος για την έρευνα, δήλωσε ότι το συμπέρασμα «δεν τον εκπλήσσει» λόγω της τεράστιας αύξησης των επενδύσεων στην έρευνα και ανάπτυξη στην Κίνα. Η Κίνα δαπανά, πλέον, στην έρευνα πάνω από 100 δισ. δολάρια το χρόνο!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.