ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νευρικότητα στη Wall και στις Eυρωαγορές- Στο 1,40 το ευρώ

16:36 - 29 Μαρ 2011 | Ειδήσεις
Με μεικτά πρόσημα ξεκινά η Wall, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε αναμονή σημαντικών μακροοικονομικών στοιχείων κι ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί πτώση των τιμών στις κατοικίες για έκτο σερί μήνα τον Ιανουάριο. Συγκεκριμένα, ο Dow Jones ανεβαίνει 0,03% στις 12.202 μονάδες, o Nasdaq πέφτει 0,15% στις 2.727 μονάδες και ο S&P500 χάνει 0,10% στις 1.309 μονάδες.

Διευρύνουν αυτή την ώρα τις απώλειες τους οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω έντονης αβεβαιότητας και ανησυχίας για την τεταμένη κατάσταση στην Πορτογαλία, με το spread 10ετούς ομολόγου να έχει εκτιναχθεί σε νέο υψηλό – ρεκόρ από την είσοδο της χώρας στο ευρώ. Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης S&P και το “καμπανάκι” και η υποβάθμιση που αφορούν την οικονομία της χώρας, καθώς και τον τραπεζικό της κλάδο, επέφερε εκ νέου φόβους για την κατάληξη της χώρας, ενώ εντείνει τα σενάρια που λένε ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης είναι θέμα χρόνου για την Πορτογαλία, παρόλο που τη Δευτέρα τα τρία μεγαλύτερα κόμματα έδωσαν το “πράσινο φως” ως προς τα μέτρα λιτότητας.

Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,07% στις 5.900 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώνεται κατά 0,22% στις 3.968 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημειώνει πτώση της τάξεως του 0,54% στις 6.901 μονάδες.

Κατά 0,41% διολισθαίνει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, κατά 0,16% χάνει της Λισσαβόνας και κατά 0,79% υποχωρεί του Δουβλίνου. Το ευρώ αυτή τη στιγμή διαπραγματεύεται στα 1.4056 δολάρια. Στις 663 μ.β. το πορτογαλικό spread.

Οι οριακές διακυμάνσεις που καταγράφονται από χθες στην Ευρώπη αποδεικνύουν τη χλιαρή αντίδραση των αγορών ως προς τις αποφάσεις των “27” ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στις Βρυξέλλες. Την ίδια στιγμή, το βεβαρημένο κλίμα σε Λιβύη και Ιαπωνία αποτελεί “βαρίδι” για την τάσεις των ευρωπαικών δεικτών.

Με νέα υποβάθμιση προειδοποιεί την Πορτογαλία η Standard & Poor's, η οποία υποβάθμισε τις αξιολογήσεις πέντε τραπεζών της χώρας. Την ίδια ώρα, τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων έχουν σκαρφαλώσει σε επίπεδα-ρεκόρ.

Συγκεκριμένα, η Standard & Poor's υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας και προειδοποίησε για νέα υποβάθμιση, κατά μία βαθμίδα, της αξιολόγησης του πορτογαλικού δημοσίου μέσα στην εβδομάδα.

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η S&P υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, σε «BBB» από «A-», επικαλούμενη «την πολιτική αβεβαιότητα» μετά την παραίτηση της κυβέρνησης του Ζοζέ Σόκρατες.

Στο μεταξύ, “σκούρα” βλέπει τα πράγματα για τα spread της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας η JPMorgan & Chase, η οποία επισημαίνει ότι έρχεται νέο κύμα “εκτίναξης” των παραπάνω ομολόγων, επικαλούμενη την “ουδέτερη” στάση που τήρησε η αγορά και το “μικρό καλάθι” που κρατούν οι επενδυτές ως προς τις αποφάσεις που έλαβαν οι “27” ηγέτες της ΕΕ στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 24 και 25 Μαρτίου.

«Οι σημαντικές ευρωπαϊκές συμφωνίες που επετεύχθησαν αυτόν τον μήνα δεν ήταν αρκετές για να πυροδοτήσουν ζήτηση από τους επενδυτές για τους τίτλους των οικονομιών με τα μεγαλύτερα προβλήματα» αναφέρουν οι αναλυτές της επενδυτικής σε σχετική έκθεση.

Οι ίδιοι πάντως τονίζουν ότι η Πορτογαλία βρίσκεται σε απόσταση “αναπνοής” από την προσφυγή της στο μηχανισμό στήριξης και της αποδοχής της εξωτερικής οικονομικής βοήθειας, ενώ κρούουν “τον κώδωνα” του κινδύνου και τον ιρλανδικό τραπεζικό κλάδο ενόψει των τεστ κοπώσεως, τα οποία αναμένονται απογοητευτικά.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η επενδυτική ξεχωρίζει τα ομόλογα της Ισπανίας και της Ιταλίας τα οποία εκτιμούν ότι θα έχουν καλύτερη πορεία.

Οι τιμές των κατοικιών των οικογενειών με ένα μόνο σπίτι, σε 20 μεγάλες πόλεις μειώθηκαν κατά 1,0% τον Ιανουάριο του 2011, σύμφωνα με σχετικό Δείκτη τιμών, που κυκλοφόρησε την Τρίτη από τη Standard & Poors. Αυτή είναι η έκτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση. Οι τιμές έχουν πέσει 3,1% κατά το παρελθόν έτος. Οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν σε 19 από τις 20 μητροπολιτικές περιοχές που παρακολουθούνται από το συγκεκριμένο δείκτη τον Ιανουάριο σε σχέση με το Δεκέμβριο. Μόνο στην Ουάσιγκτον οι τιμές των σπιτιών αυξήθηκαν τον Ιανουάριο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:55 - 29 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.