ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EBA: Τα stress tests θα προβλέπουν ύφεση 4% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης

17:32 - 06 Απρ 2011 | Ειδήσεις
Τα πανευρωπαϊκά τεστ προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων θα εξετάσουν τις αντοχές των τραπεζών σε οικονομικό σοκ της τάξης του 4% του ΑΕΠ, δήλωσε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ).
Τα τεστ κοπώσεως θα έχουν παραδοχή για οικονομική ανάπτυξη  χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες, είπε ο Thomas  Huertas της ΕΒΑ, που συντονίζει την άσκηση.
"(Το τεστ) προβλέπει ΑΕΠ, σε επίπεδο ΕΕ, 4 μονάδες χαμηλότερο από  τις εκτιμήσεις", είπε ο Huertas σε συνέντευξη τύπου στο Δουβλίνο. Τα  ερωτηματολόγια που απέστειλε η ΕΒΑ στις τράπεζες ζητούν από τα  χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να τρέξουν σενάρια οικονομικής ύφεσης 0,5% το 2011  στην ευρωζώνη και πτώση των μετοχών κατά 15%.
Ο Huertas δεν ανέφερε τις ακριβείς προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη  στο κύριο και το αντίξοο σενάριο. Διαβεβαίωσε όμως ότι τα τεστ θα είναι  αξιόπιστα.
"Θα πρόκειται για ένα αρκετά αρνητικό σενάριο, κατά την άποψή μας", είπε.
"Θα θεσμοθετήσουμε αυστηρή διαδικασία αμοιβαίου ελέγχου (peer review)  για να διασφαλίσουμε ότι το αντίξοο σενάριο θα συνεπάγεται αυξημένη  πιθανότητα χρεωκοπίας με μεγαλύτερες ζημίες", είπε ο Huertas.
Tα τεστ κοπώσεως του 2010 θεωρήθηκαν αποτυχημένα από τις αγορές γιατί  δεν τα πέρασαν μόλις επτά τράπεζες σε όλη την Ευρώπη.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.