ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗΠΑ: Στάση πληρωμών κινδυνεύει να κυρήξει το Δημόσιο

11:44 - 07 Απρ 2011 | Ειδήσεις
Είναι ορατός ο κίνδυνος για το δημόσιο των ΗΠΑ να κυρήξει στάση πληρωμών, καθώς ρεπουμπλικάνοι και δημοκρατικοί δεν μπορούν να τα βρουν στο μέγεθος των περικοπών στο δημόσιο για το υπόλοιπο της χρήσης του 2011. Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει προειδοποιήσει για την τρομερή οικονομική αναστάτωση ακόμα και από μια σύντομη διακοπή. Περισσότεροι από 800 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι - από ένα εργατικό δυναμικό της τάξης των 2,1 εκατομμυρίων - θα τεθούν σε αργία μέχρι ότου η νέα νομοθεσία για τις δαπάνες ψηφιστεί. Οι οργανισμοί έχουν εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για το ποιος θα μπορούσε να λειτουργήσει και ποιος όχι μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης.

Σε περίπτωση που η κυβέρνηση σταματήσει να πληρώνει, το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, δεν θα δεχθεί νέους ασθενείς, ορισμένοι φορολογούμενοι θα περιμένουν περισσότερο για τις επιστροφές. Όπως γράφει χαρακτηριστικά το Bloomberg, η αδυναμία του Κογκρέσο να επεκτείνει την εξουσία των δαπανών της κυβέρνησης, η οποία λήγει την Παρασκευή, θα προκαλέσει το κλείσιμο των εθνικών μνημείων πάρκων και μουσείων. Ομοσπονδιακές υπηρεσίες - όπως το Εθνικό συμβούλιο σχέσεων εργασίας - που δεν προστατεύουν τη ζωή, την περιουσία ή την εθνική ασφάλεια, επίσης, θα είναι κλειστές.

 

Λευκός Οίκος: "Ήσσονος σημασίας η διαφορά Δημοκρατικών- Ρεπουμπλικάνων"


Η προοπτική να μην υπάρξει συμφωνία μέχρι την Παρασκευή μεταξύ δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων για το ύψος των περικοπών στο Δημόσιο, ανησυχεί ιδιαίτερα την κυβέρνηση Ομπάμα. Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί ασφυκτικές πιέσεις στους ηγέτες δημοκρατικών και ρεπουμπλικάνων του Κογκρέσου, ώστε να διευθετήσουν τη διαφωνία τους για πάνω από 30 δισ. δολάρια σχετικά με το μέγεθος των περικοπών από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό μέχρι το Σεπτέμβριο, πριν την αναστολή - από τα μεσάνυχτα αύριο - όλων των μη βασικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών.
Οι ηγέτες και των δύο κομμάτων προετοιμάζονται για τις ευθύνες που θα φορτωθούν, αν το κόμμα τους συνδεθεί με την αποτυχία τους να επιλύσουν αυτή τη διαφωνία, την οποία ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως ήσσονος σημασίας.
"Ο κόσμος θα πρέπει να καταλάβει ότι ένα κλείσιμο θα έχει συγκεκριμένα αποτελέσματα στην καθημερινή ζωή των Αμερικανών πολιτών," δήλωσε ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε το βράδυ της Τετάρτης, μετά από συνάντηση με ηγέτες του Κογκρέσου στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η διακοπή μπορεί να αποφευχθεί.
Το κόστος της επιστροφής των αμοιβών των εργαζομένων που θα πάρουν άδεια θα είναι για την κυβέρνηση 174 εκατομμύρια δολάρια για κάθε ημέρα από την κυβέρνηση έχει κλείσει, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.