ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναζητείται στρατηγική για τη Λιβύη - Στο Βερολίνο σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ

08:16 - 14 Απρ 2011 | Ειδήσεις
Αναζητείται στρατηγική για τη Λιβύη - Στο Βερολίνο σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ
Στο "μικροσκόπιο" των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ η διεθνής στρατιωτική επιχείρηση στη Λιβύη, οι οποίοι συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο.Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, η οποία θα παραστεί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ καταδίκασε το καθεστώς Καντάφι «για τις συνεχείς και βάναυσες επιθέσεις κατά του λαού της Λιβύης». «Το τελευταίο διάστημα έχουμε αναφορές για νέες αγριότητες των δυνάμεων του Καντάφι» είπε.
Κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, εκτιμάται ότι οι υπουργοί θα επιδιώξουν να βρουν μια συγκροτημένη στρατηγική για τη Λιβύη την ώρα που εκφράζονται διαφορετικές απόψεις μεταξύ των μελών κρατών της συμμαχίας για το ρόλο των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, είχε συνομιλίες στο Παρίσι με τον Γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί για την κρίση στη Λιβύη λίγο πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι πρέπει να αυξηθεί η πίεση στο καθεστώς του λίβυου ηγέτη Μουαμάρ Καντάφι.
Η Γερμανία, από την πλευρά της, έχει ταχθεί υπέρ μίας πολιτικής και όχι στρατιωτικής λύσης στην κρίση.Νωρίτερα, την Τετάρτη, συνήλθε στο Κατάρ η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη, η οποία απαρτίζεται από 40 χώρες και διεθνείς οργανισμούς και η οποία κάλεσε τον Καντάφι να αποχωρήσει.Εν τω μεταξύ, απεσταλμένος των αντικαθεστωτικών της Λιβύης αναμένεται να επισκεφθεί αυτή την εβδομάδα την Ουάσινγκτον, προκειμένου να συζητήσει με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης για μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη βοήθεια από τις ΗΠΑ, στον αγώνα τους κατά του καθεστώτος Καντάφι.
Ο Μαχμούντ Τζιμπρίλ πρόκειται να συναντηθεί το επόμενο διήμερο με αξιωματούχους του Πενταγώνου, του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και με μέλη του Κογκρέσου, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαρκ Τόνερ.
Ανάμεσα στις κρίσιμες επαφές που θα έχει ο Λίβυος εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών συμπεριλαμβάνεται και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζέιμς Στάινμπεργκ. Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, που επιθυμούν την απομάκρυνση του λίβυου ηγέτη από την εξουσία, προσπαθούν να κατανοήσουν βαθύτερα τη φύση και τον χαρακτήρα της αντιπολίτευσης, καθώς και τα μελλοντικά τους σχέδια, προκειμένου να αποφασίσουν πόση και ποιας μορφής στήριξη θα τους παράσχει.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:34 - 14 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.