ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο πληθωρισμός της Γερμανίας τροφοδοτεί τα σενάρια για νέα άνοδο των ευρωεπιτοκίων

17:54 - 27 Απρ 2011 | Ειδήσεις
Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δυόμισι ετών διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Γερμανία τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, εξέλιξη που επαυξάνει τις προσδοκίες έγκυρων οικονομολόγων σύμφωνα με τους οποίους η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει μέσα στους ερχόμενους μήνες το βασικό δανειστικό επιτόκιό της.
Τον Μάρτιο, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση στη Γερμανία έφθασε το 2,1%. Τον τρέχοντα μήνα, ο ρυθμός του σε ετήσια βάση έφθασε το 2,4% εν μέσω της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Οι τιμές πολλών βασικών καταναλωτικών προϊόντων διαμορφώνονται, πλέον, στο επίπεδο του Οκτωβρίου του 2008. Η εκτίμηση για πληθωρισμό 2,4% στο τέλος Απριλίου σε ετήσια βάση απομένει να οριστικοποιηθεί από την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία.

"Υφίσταται, πλέον, ένας έντονος κίνδυνος γιά πληθωρισμό στη Γερμανία", σχολίασε η οικονομολόγος της Commerzbank, Ούλρικε Ρόντορφ, μια από τους ειδήμονες που προέβλεπαν επιτάχυνση του γερμανικού πληθωρισμού τον τρέχοντα μήνα.

Η ΕΚΤ έχει ήδη θέσει όριο για τα κράτη μέλη της 17μελούς ευρωζώνης ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση να μην υπερβαίνει το 2% .

Το βασικό δανειστικό επιτόκιο της ΕΚΤ έχει διαμορφωθεί στο 1,25% και πολλοί οικονομολόγοι διαβλέπουν ότι, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αυξηθεί κατά ποσοστό 0,25% ή κατά 25 μονάδες βάσης. Αρκετοί εξ αυτών πιθανολογούν ότι "μια τέτοια αύξηση θα ανακοινωθεί είτε στην αρχή του Ιουνίου, είτε στην αρχή του Ιουλίου".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.