ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθερό στο 1,25% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ - To "μπαλάκι" στις κυβερνήσεις ρίχνει ο Τρισέ - Τον Ιούλιο νέα αύξηση;

14:49 - 05 Μαϊ 2011 | Ειδήσεις
(upd 3) Σταθερά, όπως αναμενόταν, διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σήμερα, διαμορφώνοντας το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 1,25%. Η άνοδος του πληθωρισμού είναι πιθανό να οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο, αλλά το υφιστάμενο βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ του 1,25% φαίνεται να παραμένει για την ώρα, καθώς το δάνειο ύψους 78 δισ. ευρώ που δόθηκε στη Λισαβόνα ανάδειξε για άλλη μια φορά τα προβλήματα χρέους της Ευρωζώνης.

Προειδοποιήσεις ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι από τις καθυστερήσεις στη δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών εξέφρασε ο ο επικεφαλής της ΕΚΤ, J. C. Trichet, κατά την καθιερωμένη μηνιαία συνέντευξης Τύπου του.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχουν ενισχυθεί οι κίνδυνοι για την πορεία των τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη, ωστόσο καθησύχασε δηλώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις δεν απειλούν την ανάπτυξη.

Αναφορικά με τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ο Trichet απάντησε για ακόμη μία φορά ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα το πρόγραμμα προσαρμογής.

Επίσης, παρέλειψε τη φράση "ισχυρή επαγρύπνηση" στα εναρκτήρια  σχόλιά του σε συνέντευξή τύπου την Τετάρτη, υποδηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξει μάλλον  αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, με μια τέτοια κίνηση να αναβάλλεται ενδεχομένως για  τον Ιούλιο. 
Η ΕΚΤ χρησιμοποιούσε στο παρελθόν τακτικά τη συγκεκριμένη φράση για να σηματοδοτήσει  αύξηση των επιτοκίων τον αμέσως επόμενο μήνα. Ο Trichet ακολούθησε την τακτική αυτή και τον  Μάρτιο, ένα μήνα πριν αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε διάστημα δύο ετών. 

"Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις" αναφορικά με τη  σταθερότητα τιμών, ανέφερε ο Trichet στη συνέντευξη τύπου, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να  διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 1,25%. 

Πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, αναλυτές εκιτμούσαν πως εάν ο Trichet χρησιμοποιούσε την ίδια  ορολογία με τον Απρίλιο, όταν δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα "παρακολουθεί πολύ στενά" τους ανοδικούς  κινδύνους στη σταθερότητα τιμών, αυτό θα σήμαινε αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο. 

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 2,8% τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας το  στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα μόλις κάτω του 2%. 
Η πλειοψηφία των 76 οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters την  περασμένη εβδομάδα αναμένει την επόμενη αύξηση τον Ιούλιο αν και κάποιοι εκτιμούν ότι  ίσως γίνει και τον Ιούνιο. 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:24 - 05 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.