ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ecofin: Απαγορεύεται το naked short selling στα CDS σε περιόδους αστάθειας

16:56 - 17 Μαϊ 2011 | Ειδήσεις
Σε μια συμβιβαστική λύση κατέληξαν σήμερα οι υπουργοί των Οικονομικών της ΕΕ αναφορικά με ένα πολυσυζητημένο κανονισμό για να τεθεί υπό έλεγχο μία χρηματιστηριακή πρακτική που σταθερά τροφοδοτεί τον πανικό στις χρηματαγορές, ανοίγοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τον δρόμο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εγκρίνει με τη σειρά του τον κανονισμό.
Τον Μάρτιο το ίδιο θεσμικό όργανο απέτυχε να καταλήξει στην τελική διατύπωση του κανονισμού.
Η ουγγρική προεδρία της ΕΕ ήθελε η ρύθμιση να επιτευχθεί μέσα στο τρέχον εξάμηνο (λήγει την 30ή Ιουνίου κι από 1ης Ιουλίου αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ η Πολωνία).
Γνωστή ως naked short selling, αυτή η πρακτική συνίσταται στο ότι χρηματιστές υπόσχονται να πωλήσουν στο μέλλον αξίες στο χρηματιστήριο που δεν κατέχουν, ποντάροντας στο ότι στο μεσοδιάστημα έως την ημερομηνία της πραγματικής μεταβίβασης η αξία της (τους) θα μειωθεί, οπότε βέβαια κερδίζουν.
Ο κανονισμός στο 'στόχαστρό' του έχει και τα Credit Default Swaps, τα CDS, τα "ασφάλιστρα κινδύνου": ένα χρηματιστηριακό 'παράγωγο προϊόν', που ασφαλίζει τα κρατικά χρέη γιά την περίπτωση χρεοστασίου.
Οι πολέμιοι του προϊόντος αναφέρουν ότι με την υπερβολική του χρήση, αυξάνεται σημαντικά η πίεση στα κράτη με δημοσιονομική δυσχέρεια.

Ειδική ρύθμιση γιά τα "ασφάλιστρα κινδύνου"

Όπως προτάθηκε ο ανωτέρω κανονισμός από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή --ανάμεσα σε άλλους στόχους-- σκοπό είχε η νεοσύστατη Ευρωπαϊκή Αρχή γιά τα Χρεόγραφα και τις Χρηματαγορές, η ESMA, να εγγυάται ότι θα είναι περιορισμένες, ή και εντελώς απαγορευμένες, οι λεγόμενες "γυμνές πωλήσεις" (υποτιμητική κερδοσκοπία) κατά τις χρονικές περιόδους μεγάλης οικονομικής αστάθειας.
Ενστάσεις εξέφρασε αμέσως η βρετανική κυβέρνηση, που επιχειρηματολόγησε ότι η ESMA δεν μπορεί να "οπλιστεί" με τέτοιες εξουσίες.
Όπως προτείνεται τώρα ο κανονισμός από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, η ESMA θα παρεμβαίνει, μόνον όταν θα καλείται γι' αυτό από "αρμόδιες στο πλαίσιο ανταγωνισμού χρηματιστηριακές αρχές -- κι ειδικά στις περιπτώσεις των συναλλαγών στα χρηματιστήρια της ΕΕ με "ασφάλιστρα κινδύνου".
Τελευταία τροποποίηση στις 19:37 - 17 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.