ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βραζιλιάνο ή Ινδό επικεφαλής του ΔΝΤ θέλει η Βραζίλια

19:22 - 17 Μαϊ 2011 | Ειδήσεις
Nα προέρχεται από μία μεγάλη χώρα με αναδυόμενη οικονομία, υποστηρίζειότι θα πρέπει να είναι ο επόμενος επικεφαλής του ΔΝΤ, η βραζιλιανική κυβέρνηση, χωρίς πάντως να σχεδιάζει να ασκήσει πιέσεις, "δεδομένου ότι πιθανόν η Ευρώπη να συντηρήσει 'έναν περιορισμό έκφρασης' σε όλα όσα αφορούν την ανωτέρω θέση", όπως ανέφερε μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο Ρόιτερς μία ανώτερη κυβερνητική πηγή στη Βραζιλία που ζήτησε να παραμείνει ανώνυμη.
"Νομίζουμε ότι θα ήταν κατάλληλο να επιλεγεί κάποιος από τις αναδυόμενες χώρες" ως επικεφαλής του ΔΝΤ, είπε.
"Πιστεύουμε ότι η Ινδία κι η Βραζιλία θα ήταν καλές επιλογές. Όμως επίσης πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα θελήσει να συντηρήσει 'έναν περιορισμό έκφρασης' σε όλα όσα αφορούν την ανωτέρω θέση, επομένως δε σχεδιάζουμε να πιέσουμε για το θέμα επί του παρόντος", ανέφερε η ίδια βραζιλιάνικη πηγή. Τέλος, παραδέχθηκε ότι "εάν προκύψει θέμα αντικατάστασης του Στρος-Καν, τότε δύσκολο θα είναι ένας Ευρωπαίος να εμποδιστεί να αναλάβει το αξίωμα".
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας σήμερα εξέδωσε ανακοινωθέν στο οποίο επισημάνθηκε ότι "η διαδικασία της επιλογής της ηγεσίας του ΔΝΤ πρέπει να στηρίζεται στην εντιμότητα, τη διαφάνεια και την αξία".
Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκίντο Μαντέγκα, είχε πει τον Απρίλιο -- πολύ πριν από το σκάνδαλο με τον Στρος-Καν -- σε πάνελ του ΔΝΤ ότι "έχει επιτέλους έλθει ο καιρός" ο θεσμός αυτός να διακόψει την παράδοση της επιλογής Ευρωπαίου γιά την ηγεσία του.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.