ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμη συνάντηση Ομπάμα- Νετανιάχου

12:42 - 20 Μαϊ 2011 | Ειδήσεις
Συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πραγματοποιείται την Παρασκευή, μια μέρα μετά την πρόταση του πρώτου για επιστροφή στα προ του 1967 σύνορα. Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός -ο οποίος σύμφωνα με τον Τύπο δεν είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων για τις δηλώσεις Ομπάμα-, οδεύει στον Λευκό Οίκο για μία κρίσιμη συνάντηση, στην οποία και οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να πιέσουν για τα αιτήματά τους.

Πολλοί αναλυτές αναφέρουν ότι το κλίμα στις σχέσεις των δύο ηγετών δεν υπήρξε ποτέ ιδιαίτερα καλό. Την Πέμπτη αυτό έγινε φανερό, όταν ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέρριψε κατηγορηματικά την πρόταση του Μπαράκ Ομπάμα για ειρήνευση με τους Παλαιστίνιους με επιστροφή στα προ του 1967 σύνορα με ανταλλαγές εδαφών, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι καταστροφικό για τη χώρα του να επιστρέψει σε αυτά τα σύνορα.
Όπως αναφέρουν οι New York Times, ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει παραδεχθεί σε συμμάχους και συνεργάτες ότι δεν πιστεύει πως ο Μπ.Νετανιάχου θα θελήσει ποτέ να κάνει τις υποχωρήσεις που απαιτούνται για μια ειρηνευτική συμφωνία. Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρεί πως οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει υπερβολικές πιέσεις στο Ισραήλ.
Αυτό που, βέβαια, απασχολεί το Ισραήλ είναι η πιθανή ψηφοφορία για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επιθυμεί ο Μπ.Ομπάμα να ασκήσει όλη του την επιρροή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ώστε να προστατεύσει από την ψηφοφορία το Ισραήλ. Αυτό μπορεί να το επιτύχει ασκώντας βέτο, ή πιέζοντας τους ευρωπαίους εταίρους να την απορρίψουν και αυτοί. Το πρώτο ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι θα το κάνει.
Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν πως είναι αβέβαιο εάν θα καταφέρει να κάνει και το δεύτερο, ειδικά από τη στιγμή που το Ισραήλ επιμένει ότι δεν επιστρέφει στα σύνορα προ του 1967.
Ένα άλλο «αγκάθι» αποτελεί το ζήτημα του εποικισμού: μερικές ώρες πριν από την ομιλία Ομπάμα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δώσει το πράσινο φως στο χτίσιμο περισσότερων από 1.500 σπιτιών σε περιοχές της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Αυτό κάνει πολλούς αναλυτές να πιστεύουν ότι ο Νετανιάχου θα είναι απρόθυμος να κάνει παραχωρήσεις που κρίνονται απαραίτητες για κάτι τέτοιο.

Στηρίζει Ομπάμα η Ευρώπη

Οι ευρωπαίοι ηγέτες παρέχουν στήριξη στην ομιλία του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη Μέση Ανατολή. Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Παρασκευή ότι ο μόνος τρόπος να προχωρήσει μια ειρηνευτική συμφωνία θα ήταν να ακολουθήσει τον δρόμο της επιστροφής στα σύνορα προ του 1967. 
"Πιστεύω ότι η πρόταση επιστροφής στα σύνορα προ του 1967 και το να εξετάσουμε την ανταλλαγή εδαφών -να την εξετάσουμε και όχι να επιμένουμε δογματικά σε αυτήν- θα ήταν ένα καλό και διαχειρίσιμο μονοπάτι" δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι συμφωνεί με τον Μπαράκ Ομπάμα ως προς το ότι "ούτε η συνέχιση της πολιτικής του εποικισμού, ούτε η μονομερής αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσης στην κρίση."
Η Ευρωπαϊκή Ένωση "χαιρέτισε θερμά" -δια στόματος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον- τη θέση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα προ του 1967. Δήλωσε ότι αυτό προϋποθέτει "ένα ισραηλινό κράτος του οποίου οι ανησυχίες στον τομέα της ασφάλειας έχουν καλυφθεί και υπάρχει συμφωνία για τα θέματα της Ιερουσαλήμ και των προσφύγων."
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Καρλ Μπιλτ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το "απερίφραστο" μήνυμα του Αμερικανού προέδρου και δήλωσε ότι πλέον η αμερικανική θέση είναι αντίστοιχη με την θέση της Ευρώπης για το θέμα.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:47 - 20 Μαϊ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.