ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις Μπαρόζο για επιτάχυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής στην ΕΕ

17:54 - 07 Ιουν 2011 | Ειδήσεις
Τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) χρειάζεται να γίνουν πιο φιλόδοξα στην προσπάθειά που κάνουν για την περιστολή των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους, έκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα, ενώ ετοιμάζεται να παρουσιάσει άμεσα τις εισηγήσεις της --δημοσιονομικού περιεχομένου-- για καθένα από τα 27 μέλη της στο πλαίσιο νέου συστήματος που έχει στόχο την πρόληψη νέων οικονομικών κρίσεων.
"Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης διέρχεται μία κρίσιμη στιγμή", επισήμανε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, που πρόσθεσε: "κερδίζει έδαφος η ανάκαμψη, όμως κατά μήκος της ηπείρου αυτή είναι άνιση".

Ως "τμήμα" του νέου οικονομικού εξαμήνου της ΕΕ, τα μέλη της τον μήνα Απρίλιο κατέθεσαν στην Επιτροπή τα βασικά οικονομικά σχέδιά τους για το 2012 και εξής, ώστε να εξεταστούν σε βάθος από την Επιτροπή των Βρυξελλών κι από τα υπόλοιπα μέλη της Ένωσης.

Η ιδέα είναι ότι μία εποπτεία σε πρώιμο χρόνο θα επιτρέπει στην ΕΕ να εμποδίζει έγκαιρα την εκδήλωση οικονομικών κρίσεων, αφού οι ηγέτες των κρατών-μελών θα καλούνται να προχωρούν στις απαραίτητες αλλαγές, στην περίπτωση που διαφαίνεται ότι το οικονομικό πρόγραμμά τους θα προκαλέσει ευρύτερη αναταραχή.

Όμως η Επιτροπή των Βρυξελλών αποφαίνεται ότι οι προτάσεις που συγκέντρωσε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ την άνοιξη, "δεν είναι φιλόδοξες ούτε εξειδικευμένες".

"Τελικά, τα μέλη της Ένωσης αναζήτησαν να απεικονίσουν τις συμφωνημένες στο επίπεδο της Ένωσης προτεραιότητες, όσον αφορά δε τις μακροοικονομικές υποθέσεις που έκαναν αυτές, είναι ευρέως ρεαλιστικές. Όμως... πολλά μέλη θα πρέπει να γίνουν περισσότερο φιλόδοξα στην εδραίωση των δημοσιονομικών μεγεθών τους", επισήμανε επίσης η Επιτροπή.

Εστίασε η Επιτροπή στην περίπτωση των αγορών εργασίας, "όπου θα πρέπει να καταβληθούν περισσότερες προσπάθειες, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία".

Ο πρόεδρος Μπαρόζο δεν απέκρυψε ότι σε παρόμοια θέματα, οι απαιτούμενες δέουσες αποφάσεις μπορεί να είναι "σκληρές". "Όμως οι προσπάθειες, εάν καταβληθούν απ όλους, θα επιτρέψουν στην ΕΕ να ξεπεράσει την κρίση και να διαφυλάξει τη μελλοντική ευμάρεια".

Αναμένεται να δημοσιοποιηθούν εισηγήσεις της Επιτροπής για κάθε κράτος-μέλος της Ένωσης, οι οποίες θα εξεταστούν στα επίπεδα του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών και σε εκείνο του Ευρωπαϊκού συμβουλίου (αρχηγοί κρατών, πρωθυπουργοί), πριν να υιοθετηθούν επίσημα από την ΕΕ στη διάρκεια του Ιουλίου.

Τα κράτη-μέλη νομικά δεν είναι υποχρεωμένα να υιοθετήσουν τις εισηγήσεις της Επιτροπής, αυτή όμως προσδοκά ότι η πίεση από εταίρους κι αγορές θα τα εμπνεύσει να ακολουθούν τις εισηγήσεις της Επιτροπής των Βρυξελλών.

"Η Επιτροπή δεν θέλει να επιβάλει λιτότητα στους Ευρωπαίους. Ομως το γεγονός είναι ότι, τα μη βιώσιμα δημοσιονομικά μεγέθη περιορίζουν το δυναμικό ανάπτυξης της ΕΕ. Άρα, δεν πρόκειται για υπαγόρευση με τη βία μιας πολιτικής. Πρόκειται για προσήλωση σε εισηγήσεις, που έχουν γνωστοποιηθεί", επισήμανε σχετικώς η Επιτροπή των Βρυξελλών.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.