ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κάτω από τις 12.000 μονάδες ο Dow – Ρευστοποιήσεις στην Ευρώπη και στο ευρώ

19:29 - 10 Ιουν 2011 | Ειδήσεις
Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν οι δείκτες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς, οι συνεχείς διαφωνίες και η αναποφασιστικότητα των Ευρωπαίων αρχηγών ως προς την επίλυση της ελληνικής κρίσης χρέους εντείνουν τις ανησυχίες των επενδυτών. Η αποτυπωμένη στα ταμπλό ανησυχία εντάθηκε καθώς Βερολίνο και ΕΚΤ παραμένουν στα "μαχαίρια" για την εμπλοκή ή μη των ιδιωτών στη νέα βοήθεια στην Ελλάδα, την ώρα που πληροφορίες που κάνουν τον κύκλο των ξένων μέσων ενημέρωσης κάνουν λόγο άλλες για πακέτο ύψους 120 δισ. ευρώ και άλλες για πακέτο ποσού 45 δισ. ευρώ.
Πιο αναλυτικά, στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,55% στις 5.766 μονάδες, στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 μειώθηκε κατά 1,90% στις 3.805 μονάδες και τέλος, στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX σημείωσε πτώση κατά 1,25% στις 7.070 μονάδες. Κάτω από το 1,44 το ευρώ και μάλιστα στα 1,4363 δολάρια.

Πτωτικές τάσεις εκ νέου για τη Wall, μετά το ανοδικό «διάλειμμα» της χθεσινής ημέρας που είχε διακόψει ένα σερί έξι διαδοχικών πτωτικών συνεδριάσεων. Τα αρνητικά μάκρο, καθώς και οι αναλύσεις που κάνουν λόγο για τα προβλήματα δανεισμού που μπορεί να αντιμετωπίσει η αμερικανική κυβέρνηση, στέλνουν το δείκτη Dow κάτω από τις 12.000 μονάδες.

Ως εκ τούτου, ο Dow Jones σημειώνει απώλειες 1,21% στις 11.978 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 1,26% στις 2.651 μονάδες και ο S&P500 σημειώνει πτώση 1,24% στις 1.273 μονάδες.

Πάντως, μερική μερική μεταστροφή για την ΕΚΤ σημειώθηκε σηματοδότησαν δηλώσεις του αντιπροέδρου της Τράπεζας Vitor Consancio, σύμφωνα με τις οποίες ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet δεν απέκλεισε πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με παράταση της λήξης των ομολόγων, ενώ και η ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Γιούργκεν Σταρκ άφησε παράθυρο για την εμπλοκή ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης, με την προϋπόθεση αυτή να είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένη και εθελοντική.

Με την πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα να διατηρείται, παρά τις βαρύτατες πιέσεις της Ευρώπης για συναίνεση, οι ευρωαγορές φαίνεται να μην έχουν πειστεί ότι οι πιθανότητες αναδιάρθρωσης ή χρεοκοπίας έχουν εξαλειφθεί για τη χώρα.

Σημειώνεται ότι χθες ο Τρισέ άφησε να εννοηθεί ότι θα αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούλιο (δήλωση που επιβεβαιώσε σήμερα με τα λεγόμενα του ο Σταρκ), μία κίνηση που οι αναλυτές θεωρούν ότι είχε προεξοφληθεί. Στη συνέχεια ο Trichet συνέχισε την κόντρα της ΕΚΤ με τη Γερμανία για την καταπολέμηση της ελληνικής κρίσης και τόνισε ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε λύση που δεν είναι «αμιγώς εθελοντική». Υπογράμμισε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι πλήρως ανεξάρτητη και δεν υποκύπτει σε πολιτικές πιέσεις.

Στα μάκρο της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας υποχώρησε 1,7% τον Απρίλιο , όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2009. Από τον Απρίλιο της περασμένης χρονιάς η πτώση υπολογίζεται σε 1,2%

Tα στοιχεία ήταν πολύ χειρότερα του αναμενομένου καθώς οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires προέβλεπαν πτώση 0,1% σε μηνιαία βάση και αύξηση 1,3% σε ετήσια.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) το Μάιο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση σε μηνιαία βάση από τον Απρίλιο του 2009. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε 2% σε σχέση με τον Απρίλιο ενώ σε ετήσια βάση κατέγραψε αύξηση 15,7%. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires ανέμεναν πτώση 1% στο μήνα και αύξηση 16,5% στο έτος.

Το χαμηλότερο του αναμενομένου εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας για το Μάϊο (στα 13,1 δις. δολάρια) και η αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Κορέας στο 3,25% «ψύχραναν» το επενδυτικό κλίμα. Παράλληλα μικρότερη του αναμενομένου ήταν η αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών της αμερικανικής οικονομίας τον Μάιο, ο οποίος αυξήθηκε 0,2% έναντι της "απογείωσης" κατά 2,1% τον Απρίλιο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.