ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αποχωρούν τα αμερικάνικα στρατεύματα από το Αφγανιστάν

15:50 - 22 Ιουν 2011 | Ειδήσεις
Την έναρξη της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα κηρύξει την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα, παρά τις αντιρρήσεις του Πενταγώνου. Στρατιωτικοί διοικητές στην περιοχή θεωρούν ότι η κατάσταση ασφαλείας είναι εύθραυστη και χρεώνουν στον Αμερικανό πρόεδρο πολιτικά κίνητρα εν όψει των εκλογών του 2012.
Σε διάγγελμά του την Τετάρτη, ο Μπ.Ομπάμα αναμένεται να απορρίψει τις συμβουλές του Πενταγώνου και να ανακοινώσει την έναρξη της απόσυρσης 30.000 στρατιωτών που βρίσκονται στο Αφγανιστάν. Η απόσυρση αυτή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2012.

Η απόφαση αυτή ελήφθη παρά τις προειδοποιήσεις των στρατιωτικών διοικητών στο Αφγανιστάν, οι οποίοι εκτιμούν ότι η ασφάλεια στη χώρα αυτή είναι εύθραυστη.

Οι διοικητές πιστεύουν ότι η απόφαση του Λευκού Οίκου έχει σχέση με πολιτικά και όχι στρατιωτικά κίνητρα -δηλαδή με τις επόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ- και ζητούν από τον Αμερικανό πρόεδρο να διατηρήσει άθικτες τις στρατιωτικές δυνάμεις μέχρι το 2013.

«Δεν αισθανόμαστε άνετα με αυτή την προοπτική» δήλωσε στην εφημερίδα Guardian ένας Βρετανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θέλει να καθησυχάσει την κοινή γνώμη στη χώρα του, που είναι κουρασμένη από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν, ο οποίος ξεκίνησε πριν από δέκα χρόνια και έχει στοιχίσει τη ζωή 1.522 Αμερικανών.

Η εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν επέσπευσε τη λήψη της απόφασης για την αποχώρηση των στρατιωτών.

Οι διοικητές του ΝΑΤΟ, με επικεφαλής τον Ντέιβιντ Πετρέους, επισημαίνουν τους κινδύνους μιας απόσυρσης μεγάλου αριθμού στρατιωτών σε σύντομο χρονικό διάστημα, επισημαίνοντας ότι τα κέρδη από τον θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα δεν είναι μεγάλα.

Οι στρατιωτικοί διοικητές έχουν ζητήσει να παραμείνουν στο Αφγανιστάν μέχρι το 2013 οι 30.000 στρατιώτες -ή τουλάχιστον μεγάλο μέρος από αυτούς-, ώστε -όπως τονίζει και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς-, να διασφαλιστούν τα κέρδη εναντίον των Ταλιμπάν.

Πρόκειται για στρατιώτες που εστάλησαν στη χώρα ως ενισχύσεις το 2009 (το λεγόμενο «surge»).

Ανώτατοι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, έχοντας επίγνωση ότι ο πρόεδρος έχει μπροστά του μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, τάχθηκαν υπέρ μιας σημαντικής μείωσης, που θα στείλει το μήνυμα στην αμερικανική κοινή γνώμη ότι το τέλος του πολέμου δεν είναι μακριά.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα θα ανακοινώσει την επιστροφή στις Ηνωμένες Πολιτείες 10.000 στρατιωτών μέχρι τα τέλη του χρόνου και άλλων 20.000 μέσα στο 2012. Θα παραμείνουν έτσι στη χώρα 70.000 στρατιώτες. Εάν οι αφγανικές δυνάμεις αποδείξουν ότι είναι έτοιμες, μέχρι το 2014 δεν θα έχουν μείνει μάχιμες δυνάμεις στο Αφγανιστάν.

Ακόμη και αυτή η μείωση, πάντως, ενδέχεται να μην ικανοποιήσει πολλούς ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος που επιθυμούν έναν γρήγορο τερματισμό της αμερικανικής εμπλοκής στο Αφγανιστάν.

Ο Ρόμπερτ Γκέιτς, που αναμένεται να συναντηθεί με τον Μπ.Ομπάμα για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες, αναγνώρισε την Τρίτη ότι στην απόφαση του προέδρου συνέβαλαν πολιτικές σκέψεις, καθώς και οι συνθήκες του πολέμου στο Αφγανιστάν. Όπως είπε, το γεγονός ότι ο πόλεμος αυτός δεν είναι δημοφιλής βάρυνε στην απόφαση του προέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος του Αφγανιστάν ανακοίνωσε ότι οι αμερικανικές δυνάμεις και η αφγανική κυβέρνηση έχουν ξεκινήσει επαφές με τους Ταλιμπάν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έχει ενημερωθεί για την έκταση της αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών, αλλά δεν σκοπεύει να ανακοινώσει τις δικές του αποφάσεις πριν από την επόμενη εβδομάδα.

Σύγκρουση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους στρατιωτικούς για το θέμα υπάρχει άλλωστε και στη Βρετανία. Μέχρι πρόσφατα, το βρετανικό υπουργείο Αμύνης περίμενε ότι ο Λευκός Οίκος θα ακολουθούσε μια προσεκτική προσέγγιση. Η προοπτική μιας σημαντικής αποχώρησης αιφνιδίασε το Λονδίνο.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.