ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Το rollover δεν ισοδυναμεί με πιστωτικό γεγονός" επαναλαμβάνει η ISDA

17:39 - 06 Ιουλ 2011 | Ειδήσεις
Η International Swaps and Derivatives Association αντιπροσωπεύει 800 μέλη σε 56 χώρες, ανάμεσα στα οποία τράπεζες, διαχειριστές κεφαλαίων, χρηματοοικονομικοί οίκοι, κ.ά.

Η μετακύλιση ή η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων πιθανώς δεν θα ενεργοποιήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS), καθώς η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα γίνει σε εθελοντική βάση, τονίζει ο γενικός σύμβουλος της Διεθνούς Ένωσης Συμφωνιών Ανταλλαγής και Παραγώγων (ISDA), Ντέiβιντ Τζιν.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαβουλεύσεων πρόταση για εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων με νέους τίτλους μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, η οποία είναι συμπληρωματική στο γαλλικό σχέδιο για την μετακύλιση (rollover) των ομολόγων που λήγουν ώς τα μέσα του 2014.

Δηλαδή, για παράδειγμα, θα μπορούσε να προταθεί σε μία τράπεζα που κατέχει ελληνικά ομόλογα αξίας 100 εκατ. ευρώ με διάρκεια έως 5 έτη, να τα ανταλλάξει με νέους τίτλους, ίσης αξίας, αλλά μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας, π.χ. για 10 χρόνια.

Όπως είπε ο κ. Τζιν σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, «από τη σκοπιά των CDS οι προτάσεις είναι όλες είτε μία ανταλλαγή ή μία μετακύλιση. Εάν είναι εθελοντική, οποιαδήποτε μετακύλιση ή ανταλλαγή δεν ενεργοποιεί τα CDS», υπογράμμισε.

Ο κ. Τζιν είχε μιλήσει πρόσφατα στο Reuters, σχολιάζοντας το γαλλικό σχέδιο, και είχε επαναλάβει τα ίδια σχόλια. «Απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, το γαλλικό σχέδιο αφορά στην ουσία μια εθελοντική μετακύλιση και, γενικά, οι εθελοντικές μετακυλίσεις δεν πυροδοτούν τα ασφάλιστρα κινδύνου» είχε πει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.