ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Συνελήφθη πρώην συνεργάτης του Κάμερον για το σκάνδαλο υποκλοπών

14:00 - 08 Ιουλ 2011 | Ειδήσεις
Τον “ασκό του αιόλου” έχει ανοίξει στη Βρετανία το πρωτοφανές σκάνδαλο τηλεφωνικών υποκλοπών από την κυριακάτικη ταμπλόιντ του ομίλου Μέρντοχ News of the World.

Η Σκότλαντ Γιαρντ προχώρησε στη σύλληψη του Άντι Κούλσον, πρώην διευθυντή της εφημερίδας την περίοδο 2003-2007 και υπευθύνου επικοινωνίας της Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, λίγη ώρα αφότου ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωνε την άμεση έναρξη δικαστικής έρευνας για τις παρακολουθήσεις.

Ο 43χρονος Άντι Κούλσον οδηγήθηκε το πρωί της Παρασκευής σε αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου και λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε ότι συνελήφθη ως ύποπτος για «συμμετοχή σε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνημάτων» και για «διαφθορά», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της βρετανικής αστυνομίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον -ο οποίος βρίσκεται σε δυχερή θέση, καθώς είχε προσλάβει τον Άντι Κούλσον ως υπεύθυνο Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ- είχε δηλώσει νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου πως σε βάρος του Κούλσον διεξάγεται αστυνομική έρευνα, και θα ακολουθήσουν και άλλα πρόσωπα.

Η εφημερίδα Guardian, η οποία είχε από το πρωί την πληροφορία ότι επίκειται εντός της ημέρας η σύλληψη του Άντι Κούλσον, αναφέρει στο δικτυακό της τόπο ότι γνωρίζει το όνομα και δεύτερου υπόπτου, αλλά δεν το δίνει στη δημοσιότητα για να μην προκαταλάβει την αστυνομική έρευνα.

Ο Κούλσον παραιτήθηκε από εκπρόσωπος Τύπου της Ντάουνινγκ Στριτ τον Ιανουάριο του 2011 όταν άρχισε η υπόθεση να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις, επιμένοντας όμως ότι δεν γνώριζε τίποτε σχετικά με τις υποκλοπές. Την εποχή εκείνη είχαν καταδικαστεί ήδη ένας δημοσιογράφος της εφημερίδας -υφιστάμενος του Κούλσον- και ένας ιδιωτικός ερευνητής διότι είχαν παγιδεύσει τα τηλέφωνα εργαζομένων στα Ανάκτορα.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται και η Ρεμπέκα Μπρουκς, διευθύντρια του ομιλίου News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ. Ο Ντέιβιντ Κάμερον διατηρούσε στενές φιλικές σχέσεις και μαζί της, γεγονός που τον φέρνει σε ακόμη δυσχερέστερη θέση. Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως η Ρεμπέκα Μπρουκς θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί.

Η Μπρουκς ήταν διευθύντρια της News of the World το 2002 όταν άρχισαν οι υποκλοπές, ωστόσο ο Μέρντοχ αρνείται κατηγορηματικά να την αποπέμψει από τον όμιλο που διευθύνει.

O ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Έντ Μίλιμπαντ τονίζει ότι η Ρεμπέκα Μπρουκς πρέπει να απολυθεί, συντασσόμενος με το σωματείο των δημοσιογράφων, ενώ παράλληλα καλεί τον πρωθυπουργό της Βρετανίας να απολογηθεί για το «τρομερό λάθος κρίσης» στην πρόσληψη του Κούλσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον υπεραμύνθηκε, πάντως, της απόφασης διορισμού του Κούλσον. «Γίναμε φίλοι και έκανε αυτή τη δουλειά για εμένα με πολύ αποτελεσματικό τρόπο. Έγινε φίλος και είναι φίλος» επισήμανε.

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.