ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τη λύση των δυο κρατών προκρίνει ο κ. Παπούλιας για το Μεσανατολικό

22:04 - 11 Ιουλ 2011 | Ειδήσεις
Επίσημο δείπνο προς τιμήν του του Προέδρου της Δημοκρατίας παρέθεσε ο πρόεδρος του Ισραήλ Σίμον Πέρες.
Τη λύση των δυο κρατών, με «το Ισραήλ σε ασφαλή σύνορα δίπλα σε μια ανεξάρτητη και δημοκρατική Παλαιστίνη» ανέδειξε ως διέξοδο για το Μεσανατολικό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο κ. Παπούλιας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή, αναφέρθηκε ακόμη στη δυνατότητα επεξεργασίας και υλοποίησης συνολικής στρατηγικής στο νέο γεωοικονομικό και γεωπολιτικό πλαίσιο που δημιουργείται στην ευρύτερη περιοχή, μετά τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ του Ισραήλ και της Κυπριακής Δημοκρατίας, την ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά και με την προοπτική μεταφοράς του κυπριακού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Επανέλαβε την ανάγκη να βρεθεί μια βιώσιμη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό και κάλεσε την Άγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία, όπως τόνισε, «ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συναποφασίζει για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ακόμη εκτενή αναφορά στο Ολοκαύτωμα από τους Ναζί, ενώ θυμήθηκε την προσωπική του εμπειρία, από το χωριό του, την Πωγωνιανή στην Ήπειρο, όπου εξολοθρεύθηκαν δέκα οικογένειες εβραίων, μεταξύ των οποίων και, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο παιδικός μου έρωτας από το Δημοτικό».

Σημείωσε, ωστόσο, την αυτοθυσία των χριστιανών Ελλήνων, οι οποίοι διακινδύνευσαν, όπως είπε, εκείνη την εποχή τη ζωή τους, προκειμένου να προστατεύσουν τους Εβραίους συμπολίτες τους.

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Παπούλιας ανέδειξε ως επιτακτική την ανάγκη για «κοινή οικονομική διακυβέρνηση και γενναία βήματα προς την πολιτική ενοποίηση», στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, καθώς, όπως είπε, αντιμετωπίζουμε μια συστημική κρίση του ευρώ και «χωρίς διαδικασίες και μέτρα ουσιαστικής οικονομικής σύγκλισης, η Νομισματική Ένωση αναπόφευκτα θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο».
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.